Д-р Аспарух Илиев: Идват нови мутации, но ще ни стигнат буквите от гръцката азбука

Кадър: БНТ
share

Нови мутации идват, но мисля, че ще ни стигнат буквите от гръцката азбука. Това е в кръга на шегата, разбира се. Не ме изненада появата на Омикрон, това е нормално. Все пак доста хора се заразяват с коронавирус и е нормално да се появяват нови и нови варианти. Просто трябва да се пазим от заразяване и не само чрез ваксини. Това сподели завеждащият лабораторията по инфекции към университета в Берн д-р Аспарух Илиев в ефира на БНТ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

,,Истината е, че не знаем много за новия вариант, така че ще апелирам да не се изпада в диви спекулации. Има някаква информация, която не е потвърдена научно, според която Омикрон протича доста по-леко'', допълни д-р Илиев.

По думите му преболедуването на вируса пред ваксинацията не е добра идея, защото може да настъпят лоши последствия в дългосрочен план за здравето ни.

Инфекционист: С варианта Омикрон COVID-19 най-вероятно ще се самоунищожи

Той изрази мнение, че със следващите варианти най-вероятно ще има повлияване на ваксините и че тяхната ефективност ще намалее, но подчерта, че една бустерна доза "би трябвало да ни предпази от тежко протичане на болестта".

Модифицирането (на ваксините, бел. ред.) не е проблем, проблем би било да се получи разрешение, защото трябва да се извършат определени тестове. Но би било грешка да стоим и да чакаме по-добри ваксини от тези, с които разполагаме в момента, обясни инфекционистът.

Германия: Неваксинираните ще излизат само за храна и лекарства!

По отношение на протестиращите срещу COVID мерките д-р Илиев отбеляза, че не само в България, но и по цял свят има една фракция от хора, която по принцип протестира срещу всичко, давайки примери с Истанбулската конвенция и правата на ЛГБТ общността.

По темата със задължителната ваксинация д-р Аспарух Илиев заяви, че е либерал по убеждение и не харесва принудителните мерки, но от друга страна призна, че неваксинираната част от населението натоварва сериозно здравната система навсякъде по света.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини