Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка. Това аяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
"Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и "зелени" паспорти", каза тя.
"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.
Повече за Коронавирус
- най-ново: Вижте последните новини
- лесни стъпки: Как да се предпазим?
- просто ръководство: Какви са симптомите?