Оксфорд: Двойно ваксинирани могат да предават Делта варианта на Covid

getty images
share

Хора, заразени с Делта варианта на коронавируса, дори и да са били напълно ваксинирани, могат да предават заразата, което намалява надеждите за стаден имунитет, показва ново проучване на университета в Оксфорд, цитирано от „Скай нюз“ и БНР. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Учените от университета в Оксфорд са установили, че същите високи нива на вируса могат да бъдат наблюдавани, както при двойно ваксинираните, така и при неваксинираните.

Доктор Коен Пауълс - един от авторите на проучването, заяви за „Скай нюз“, че ваксините са по-добри в предотвратяването на тежко заболяване и по-малко ефективни за предотвратяване на предаването на заразата.

Той допълни, че Делта вариантът е голямо предизвикателство за стадния имунитет.

Заключенията на учените са в резултат на редовни PCR тестове на повече 700 000 случайно подбрани хора от декември миналата година.

СЗО: Ваксините предотвратяват смърт от Делта варианта на COVID-19

До средата на май, докогато Алфа вариантът бе доминиращ, ваксините са били високо ефективни за спирането на заразата. Но оттогава, след като по-опасният Делта вариант става доминиращ, ваксините са по-малко ефективни при блокирането на вируса.

Учените обаче подчертават, че данните навсякъде по света показват, че ваксините продължават да са много ефективни за намаляване на хоспитализирането и смъртните случаи.

Междувременно друго проучване показва, че ваксината на „АстраЗенека“ е също толкова ефективна като тази на „Пфайзер“ след 4-5 месеца.

Това се дължи на факта, че двете ваксини работят по различен начин и, докато ваксината на „Пфайзер“ по-бързо започва постепенно да отслабва, то тази на „АстраЗенека“ запазва по-дълго време нивото си на защита.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини