Доц. Кунчев с мрачна прогноза: До края на юли обстановката ще е спокойна, след това започва ръст на новите случаи на COVID-19

Булфото (архив)
share

Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на "Делта" вариант, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Очевидно е, че спадът на броя на новозаразените спря, посочи той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

По думите му до края на юли ще има спокойна обстановка, след което ще се види ускоряване, което е се вижда и в други държави. В отделни европейски страни заболяемостта е в изключително широки граници. Разликата в заболяемостта в момента между България и Великобритания е 108 пъти, добави още Кунчев.

Кунчев отново изрази личното си мнение, че работещите с пациенти или извършващите социални дейности, трябва да се ваксинират, тъй като те могат да бъдат риск за пациентите си. В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве, добави той.

Вирусолог: "Делта" вариантът не отменя действието на ваксините

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните, добави още той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини