Вирусолог обясни кога ще имаме колективен имунитет

Pixabay
share

Кръвосъсирването след ваксината на "АстраЗенека" се регистрира основно при хората под 50 години. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. 

"Жените с повишен риск от тромботични образувания, да се свържат с лекаря си. Ако човек е минал успешно първата доза, то няма проблем да си бие и втора доза от "АстраЗенека". Но ако има притеснения, хората вече имат възможност за друг вид ваксина", каза вирусологът.

"Нека хората да взимат отговорно и информирано решение за имунизацията", апелира проф. Александрова. 

"Не е изключено в бъдеще всеки да се имунизира с различна от първоначално поставената им ваксина. Може би една такава комбинация между векторна ваксина с РНК ваксина може да доведе до по-добър клетъчен имунен отговор", съобщи вирусологът от БАН. 

Проф. Александрова: Комбинирането на ваксини не е нещо ново

"Появи се въпрос дали и при аденовирусната "Джонсън и Джонсън" (ваксината на Янсен) може да се причинява същото като "АстраЗенека". Текат сериозни проучвания", коментира проф. Радостина Александрова. 

Вирусологът обясни, че страните, които са по-напред с ваксинационния план ще постигнат колективен имунитет през третото тримесечие, докато останалите европейски страни през последното тримесечие на тази година. 

Водещи новини

Още новини