Проф. Мурджева: Няма доказателства какво се случва при смесването на различни ваксини

  • 14 април 2021 09:08

  • 548
  • 0
Проф. Мурджева: Няма доказателства какво се случва при смесването на различни ваксини
© Getty Images/Guliver

Не мисля, че е минало времето на векторните ваксини, те са създадени по утвърдена технология. Това каза в интервю за БНР проф. д-р Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на Медицинския университет в Пловдив. Според нея не може с лека ръка да се отхвърли ползата от тези ваксини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Редките случаи на тромбози по думите ѝ не могат да бъдат основание за спиране на прилагането на векторните ваксини.

Не може да се каже дали ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) може да доведе до много по-сериозни или драматични ефекти в посока на тромбоза или тромбоцитопения. Клиничните изпитвания не дават такива данни, поясни проф. Мурджева. Тя допълни, че единични случаи на тромбози са докладвани и при прилагане на РНК ваксините.

Получилите първа доза от ваксината на „АстраЗенека“ могат да продължат с втората, освен ако нямат предпоставки за тромбози, уточни имунологът.

В момента има много противоречиви мнения за смесването на ваксини и прилагането на дози от различни ваксини, каза Мариана Мурджева. „Няма научни доказателства за това какво се случва при смесването на две различни ваксини“, увери тя.

Разработените в момента ваксини срещу COVID-19 не са стерилизиращи, те не унищожават вируса и не пречат той да проникне в носоглътката. С други думи, вирусът може да заразява дори ваксинирани, подчерта специалистът.

Водещите новини! Може да изтеглим ваксината на Астра Зенека

Ваксинирани лица с нисък имунен отговор могат да предават вируса чрез кихане, кашляне, пръски при говор – така той може да попадне при други хора, посочи проф. Мурджева.

Никой още не може да каже колко дълго ще трае имунният отговор след ваксиниране с втората доза, посочи тя.

„Очакванията са, че ваксините може би ще създадат имунитет за година. Може да се наложи да се ваксинираме всяка година, както е при грипния вирус“, каза още порф. Мариана Мурджева.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини