Проф. д-р Габровски: Оптимист съм за пандемията, очакваме лятото

Novini.bg
share

Извървели сме много път по отношение на познанието за този вирус. В началото не знаехме нищо и това носеше огромно напрежение, смята проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Медицинското съсловие като цяло се справи много добре. Смятам, че и като общество се справихме", коментира той пред бТВ.

"Аз наистина съм оптимист. Ключовете са в нашите ръце. Мисля, че имаме инструментите, с които да се справим", отбеляза още той.

По думите му предстоят още няколко напрегнати месеца, докато успеем да наваксаме с ваксините. Той изрази надежда, че и лятото ситуацията ще се успокои.

Лекар призна, че пациентите с COVID-19 са притеснени при влизане в болница

"Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием", заяви още проф. Николай Габровски.

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини