Пет области отново попаднаха в червената COVID зона

bulphoto (архив)
share

Само за седмица заразените в Пазарджик, Сливен, Бургас, Хасково и София отново са се увеличили до над 120 на 100 000 души. В столицата се забелязва и плавен ръст на приетите в болница.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Увеличават се и положителните проби, съмнителни за британския вариант на коронавируса, който е и по-заразен. Въпреки това здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че на този етап затягане на мерките не се предвижда.

Затягат контрола за спазването на мерките в София

В две столични болници между 30 и 50% от положителните вчерашните проби били съмнителни за британския вариант на COVID-19.

"Това, което е притеснителното, е по-лесното предаване на този щам. Кривите на заболеваемостта могат да променят своя ход. Да се забърза покачването, така да го наречем", заяви здравният министър по-рано днес.

България може да изследва до 5% от положителните проби дневно за новите мутации на вируса.

Проф. Ангелов: Готов съм да понеса всички критики, стига хората да останат здрави

"Това изследване отнема време и то не зависи от бързината на изследването", каза проф. Ангелов.

За 2 седмици у нас са доказани 33-ма заразени с британския вариант на COVID-19. В последната седмица в София се забелязва и ръст на приетите в болница с коронавирус.

"Имаме увеличение с няколко пациента за последните 3-4 дни. Епидемиологичната обстановка и у нас и в Европа предполага значително покачване, което го очакваме след около 2 - 3 седмици", прогнозира той.

Здравният министър обясни, че следи денонощно ситуацията в София. "Тогава, когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки. Бъдете сигурни, че вие ще бъдете първите, които ще ги разберете", каза проф. Ангелов.

От "Пирогов", където са настанени повечето заразени с британския вариант на коронавируса обясниха, че за момента не са забелязали усложнения сред инфектираните.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини