Проф. Ангелов: Готов съм да понеса всички критики, стига хората да останат здрави

  • 03 февруари 2021 11:41

  • 7982
  • 26
Проф. Ангелов: Готов съм да понеса всички критики, стига хората да останат здрави
© Novini.bg

В залата на Клиниката по нервни болести министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. представя новата ПостКовид програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на УМБАЛ "Александровска", предаде репортер на Novini.bg

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Програмата за консултиране, лечение и рехабилитация на пациенти, преболедували COVID-19, е разработена съвместно от УМБАЛ "Александровска" и Национален комплекс "Специализирани болници за рехабилитация". Сътрудничеството между УМБАЛ "Александровска" и Националния комплекс "Специализирани болници за рехабилитация" позволява пациенти, преминали през болницата, да продължат възстановяването си в някои от санаториумите на Националния комплекс.

Здравният министър обясни какво ще стане, ако изтървем каишката на вируса

"Александровска" болница ще стартира от 8.02.2021г. безплатни прегледи и консултации за пациенти, които вече са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от наличието на потвърдителен тест за наличие на инфекция.

Тази програма се разработва от повече от два месеца. Днес за коронавируса знаем малко повече, отколкото знаехме в началото, но продължаваме да не знаем толкова много неща за него заради нарастващия брой противоречиви данни с всеки изминал ден, сподели здравният министър.

По думите на министър Ангелов ПостКовид програмата има за цел да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма, най-често физически.

,,Не знам дали прочетохте вчера една статия, която излезе в "Дойче Веле" за 25-годишна жена след лека форма на COVID, която пет месеца по-късно описва всичко онези промени, за които спомена проф. Богов – промени, които касаят голяма част от функционирането на човешкото тяло по системи. Идеята на тази програма е именно такава. В Министерство на здравеопазването постъпи такъв проект, който е иницииран от двете лечебни заведения. Предстои той да бъде разгледан. Надявам се до края на февруари да утвърдим такава национална програма или да намерим друг вид финансиране на дейностите, особено на пациентите, които имат усложнения в дихателната система след прекаран лек или тежък COVID. Това, което ме радва, е добрата комуникация и координация между двете лечебни заведения: "Александровска" болница и Национален комплекс "Специализирани болници за рехабилитация", посочи проф. Ангелов.

Той допълни, че двете лечебни заведения са със 100% държавно участие и Министерството на здравеопазването е техен принципал.

Ще продължим да насърчаваме такъв тип инициативи за колаборация между двете лечебни заведения и между други лечебни заведения. Ще се използват и съвременните възможности, които дава телемедицината на тези пациенти, които са настанени в специализираните болници по рехабилитация, да бъдат проследявани от профилните специалисти на Александровска болница така, че това да бъде една от големите ползи, които българските граждани да получат, добави здравният министър.

Проф. Ангелов отново подчерта, че за него най-важно е максимално много българи да стигнат здрави до момента, в който ще се ваксинират срещу коронавирус.

Виждате за какъв малък вирус става въпрос, а толкова неща промени. Както се казва, малките камъчета обръщат колата, добави той.

COVID-19 уби още 36 души в страната. 1/3 от жертвите - без заболявания

,,София е в червената зона. Ако изхождаме от факта, че тези зони са направени по критериите, които бяха въведени в самото начало – 120 на 100 хиляди за 14 дни. Ако може да се изразим образно, нека това да бъде някаква червена лампа за обществото. От друга гледна точка не смятам, че имаме нужда от такъв тип лампи, за да покачваме вниманието на хората. В София има раздвижване. Наблюдаваме го от една седмица. За целта два пъти в денонощието ми се докладват от директорите на лечебните заведения, директорът на РЗИ, директорът на ЦСМП – София за състоянието на свободните легла, адресите, повикванията и броят на случаите на територията на столицата. Включително поддържаме денонощна връзка с госпожа Фандъкова. Вчера имахме такава среща с всички в Министерство на здравеопазването. Тогава, когато преценим, че съществува някаква ясна тенденция, която да изисква мерки, бъдете сигурни, че вие ще сте първите, които ще го разберете. От друга гледна точка каквито и аргументи вече да даваме на обществото, хората не са затворници. Психиката е нещо, което много лесно се уврежда и много трудно се поправя. Нашата цел е да запазим хората здрави. Но здравето има две характеристики – психическо здраве и физическо здраве, коментира проф. Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г..

Д-р Данчо Пенчев: В София има покачване на болните, ситуацията е тревожна

Опитахме се да приоритизиране важните неща за държавата, така че да гарантираме едно бъдеще за нацията като нация. Тоест да приоритизиране образованието, здравеопазването, културата и спорта, но не бяхме добре разбрани. Ще приема всички критики и коментари, снимки от Фейсбук и твърдения, свързани с мен, но ако аз бъда, този който трябва намери успешното лекарство, било то и горчиво, съм готов да го направя. Това, което ме притеснява, е наличието в София на все по-голям брой диагностицирани случаи с липса на S-антиген. Всички те се изпращат в Националния център по заразни и паразитни болести. Дали от всичките от тях ще излезе британския вариант на вируса, не е ясно, допълни още здравният министър.

,,Вчера в медиите се появиха информации, които касаят нова мутация, за която се твърди, че има проблем с лечението при нея, но искам за пореден път да уверя, че всичко се следи. Няма смисъл да се крие нищо, защото информацията трябва да стига максимално бързо до хората, за да взимат информирани решения'', отбеляза министър Ангелов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
7982 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Jennifera21

2021.04.10 | 04:00

26
­В­­­и­­ж­­т­­­е­ ­м­о­­я­т­­­а­­­ ­­­т­­и­й­­н­­ ­­п­­у­т­к­а­ ­-­­ ­­W­­W­­W­­.­­B­­G­1­­­7­­­.­­C­­­L­­­U­­­B­­

2021.02.03 | 14:09

18
Боли те к у р а за здравето на хората подлого мръсна. Искате да ни набоцкате с отровната ваксина от която ще мрем като мухи след време от онкоболести и имунни заболявания. За безплодие да не говорим.

2021.02.03 | 15:18

25
Нищастноид,ваксините не са ваксини!Много си ограничен тиквар!
Нещастноид

2021.02.03 | 14:20

22
Ти от името на лудите ли пишеш, които смятат, че това е световен геноцит! Гледай процентите бе, лумпен! Мислиш ли, че цял свят ще са толкова тъпи, за да блеснеш ти, какво щели да ти направят? Аман от ненормалници! И ЧИП ЩЕ ТИ СЛОЖАТ, ДА ТЕ КОНТРОЛИРАТ, КОГА ДА ХОДИШ ДО ТОАЛЕТНАТА, ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕ СЕ ОСИРАШ!
Жоро от народа

2021.02.03 | 14:56

24
Погубваш много повече хора отколкото спасяваш, а на дори още повече им съсипваш живота и влошаваш здравето
Нормален

2021.02.03 | 14:12

20
Не става въпрос за критика, а за правилни решениия,нещщо с което Ангелов е скаран. Но в неправилните решшения е специалист. Саамо интелект по нисък от човешкия не е видял връзката между училиата, стадионите и заразата. Това се нарича Геноцид над уязвимата част от населението.

2021.02.03 | 14:30

23
Всеки знае, че в училищата са по 30 деца в стаи 5x5 m. мислиш ли, че вирусът го интересува, дали са деца или възрастни хора? Стига с номерата, те децата какво са виновни... точно няма как на дете да му кажеш да се държи като възрастен, понеже е дете! Какво очакваш, колкото деца, толкова и очителки ли да ги следят? Тепърва ще разбереш какво означава геноцид, понеже това е само началото! ...и то е началото, заради такива като теб!
Слава Богу,

2021.02.03 | 14:16

21
Че в това усилно време се случи този проф. Ангелов! Енергичен, волеви, наясно с пандемията, заедно с щаба, помагат на бълг.народ по дълг! Господ здраве да им дава!

2021.02.03 | 13:24

14
Ангелов , ти си платена слуга на тия , които установяват новия фашизъм , на тия които ни откраднаха живота лъжейки , че го правят за да сме били здрави ?! Ти , Мутафа и целия ви щаб ще бъдете съдени за огромните щети на хората , за огромната ваша корупция и за ръжите с които ги прикривате !

2021.02.03 | 14:10

19
Има, има

2021.02.03 | 13:33

15
Че няма кой да ги съди е ясно, но дано поне има Господ!
Розата

2021.02.03 | 12:44

11
Вие сте най големите вируси,г-н Ангелов,вие и Мутрафон,ама още 60 ще ви търпим.А после право в Софийския затвор!
браво на министъра

2021.02.03 | 13:44

17
тъпа келнерке ако беше учила сега няма да ревеш като вдовица .уй , вземи се кфалифицирай тъпите кръчми ще седат затворени до лятото и точно вие простолюдието от ресторантите ще гласувате за Борисов иначе парите за март ще ги видите на кукуво лчто

2021.02.03 | 13:43

16
Хората няма да ти критикуват ,аще те затворят заради лъжи ,измами ,манипулации и вкарване на хора в болници и карантина без да са болни и заразени ,защото няма таково животно ковид , а има обикновен грип .Справка нси за периода 2015до 2021.Без теб е без твоите незаконосъобразни заповеди ще има по-вече здрави ,по-малко болни и помалка смъртност.РЯИ тестовете според сзо са не медицински способи за установяване на симтомите за ковид заразяване .справка професор Лазар аврамов от БАН
Ангелов

2021.02.03 | 13:09

13
Тия глупаци в тая държава не заслужават това внимание.
Те хората

2021.02.03 | 13:03

12
си оцеляват между другото,не че вие правите нещо.Не си въобразявайте ,че някой ви вярва на цифрите за излекуване??????И друго видяхме,как депутат в австрийски парламент демонстрира,как пиар тест дава положителен резултат на проба с кока-кола.Има и др.интересни факти ,но вие с високите цени на пиар тестовете направихте врътки ,схеми и богати някои фирми и лаборатории.Реално пиар тестът не е показател и не струва при ковид.Това казва и откривателят му със съмнително образование.ИСТИНАТА ЩЕ ЛЪСНЕыА ВИЕ СИ ОПРАВЕТЕ ИНФОРМАЦИЯТА И ЛЪГЖИТЕ.ПОСЛЕДСТВИЯТА освен за нас,че ни грабите и прахосвате парите ни е и за вас.Умряха хиляди хора ,но не от ковид.

Добави коментар

Водещи новини