Как може да реагира организмът ни след поставяне на ваксината?

Pixabay
share

Стига да няма човек предразположение към някакви алергии, реакциите от ваксината са леки. Това коментира директорът на Института по биология и имунология на размножаването проф. Сорен Хайрабедян.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Ваксините са много нови и тепърва има групи, които се включват в тестването. "Модерна" и "Пфайзер-Бионтех" вече имат хора над 65 г. Страничните ефекти се очакват да са именно на втората доза", уточни специалистът пред Bulgaria on air.

Той обясни, че по-сериозни реакции може да има при хора, чиято имунна система по принцип реагира по-силно. Хайрабедян подчерта, че при една от ваксините например има полиетилен гликол, който обикновено може да предизвика алергична реакции. 

Д-р Симидчиев: Вероятно е с началото на ваксинацията да потиснем вируса

"При РНК ваксините възможността да се развие имунен отговор не е чак толкова голям. Ваксината е самият имуноген. Трябва да се види как ще реагира имунитетът на хората", отбеляза професорът.

По думите на Хайрабедян се подхожда по-внимателно при ваксинацията при възрастните хора, включително и у нас. Причината е, че има психологически момент, защото възрастните хора са по-податливи към здравословни проблеми, имат много прилежащи заболявания. Хайрабедян обясни, че ако нещо се случи след ваксинацията, то може и да не е заради самата ваксина, но хората ще си кажат: "Ето, от ваксината е". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини