Приравняват антигенния тест до PCR-a. Какво означава това?

Pixabay
share

От днес трябва да бъде решено, че резултатите от бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени към PCR тестовете. Така в официалната статистика, представяна от Единния информационен портал ще влязат и направените антигенни тестове, чиято цена е по-евтина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

По-рано направените антигенни тестове обаче няма да влизат в статистиката със задна дата.

„Пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с COVID-19. Съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и неговите контактни от първи ред да бъдат в карантина, която е 10-дневна, както е с PCR тестовете", обясни преди дни здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

В пъти повече са излекувани от COVID-19 от заразените за последното денонощие у нас

Междувременно за последното денонощие бяха регистрирани 166 нови случая на коронавирус у нас при направени 790 PCR теста. Положителните проби са 21% от изследваните с PCR тест. Порталът не отчита резултатите от направените антигенни тестове.

53-ма са установените новозаразени в София, следват Варна с 16 и Плевен с 15 нови случая. В болница се лекуват 6 624 инфектирани с вируса, 536 от тях са в интензивно отделение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини