Какво не бива да ядем и пием, ако сме с COVID-19?

gettyimages
share

Хората с коронавирус трябва да ограничат количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Това препоръчва терапевтът Филип Кузменко, циторан от Нова телевизия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Поддържането на правилния водно-солеви баланс в организма е задължителна част от лечението на пациенти с коронавирус. В болниците лекарите следят това, но вкъщи хората трябва внимателно да избират какво да ядат и пият, докато се лекуват, посочва Кузменко.

Борисов: Всички, които изградихме антитела срещу COVID-19, трябва да даряваме плазма

„Не може да ядете много осолена риба, мариновани краставици и туршии. Вместо това, наблегнете на водата. Най-важното е да се ограничи употребата на алкохол, тъй като той допринася за дехидратацията на организма", съветва лекарят.

Солените храни също така правят кръвта по-плътна, което е изключително вредно за заразените с коронавируса.

„Солта изтегля течния компонент в тъканта и в самите кръвоностни съдове. Косвено това може да повлияе утежняващо, ако човек се лекува след усложнения при заразяване с COVID-19”, заключи Кузменко.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33060

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини