Д-р Сибила Маринова: Защо за радиацията от Чернобил вярваме, а за COVID-19 - не?

Кадър: БНТ
share

Повечето хора смятат, че няма такава опасност. Много е странно, че трябва да се случи на някого конкретно, за да повярва. Това коментира Д-р Сибила Маринова, ръководил на Отделението по анестезиология и интензивно лечение във Великотърновската болница.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В предаването "Панорама" по БНТ тя каза, че и радиацията не се вижда, но в нея вярваме и днес.

"Когато гръмна Чернобил преди години, тази радиация никой не я видя нали? Обаче хората вярват, че имаше радиация. И то имаше. Коронавирусът също не се вижда така от обикновените хора. Нали той не маха във въздуха? Но го има, съществува, опасен е, все още няма лечение, заразен е и причинява тежки поражения на белия дроб", обяви анестезиологът. 

И не скри, че лекарите на първа линия наистина изпитват трудности, а на този фон се е появил купон от благоевградската болница, в която диджей беше преоблечен като лекар с екипировка срещу COVID-19. 

Защо танцьор с костюм за COVID-19 в дискотека шокира медиците?

"Това е обида според мен към цялото лекарско съсловие. И поведението на хората също е леко обидно, защото има хора, които не се прибираха седмици. Има такива , които все още не се прибират при близките си, за да лекуват тези болни. От моите екипи, хора, влизаха вътре те се сменяха на седмица, една от специализантките си изкара рождения ден при коронаболните в реанимация", коментира д-р Сибила Маринова със сълзи на очите. 

По думите й сякаш спазването на правила ни е трудно, а дори и мислим как да ги нарушим. Напомни, че няма по-ценно от човешкия живот и всеки купон или всяка материална придобивка не си заслужават, ако не сме здрави. 

Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19 и да свикнем да живеем с него

Отправи и критика към тези, които говорят за това, че умиращите от коронавирус са хора с придружаващи заболявания:

"Защото всички повтарят, ама те са възрастни хора и са с придружаващи заболявания. искам да питам хората смята ли някой от вас, че има повече право да живее от някой друг?", коментира анестезиологът.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини