Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19 и да свикнем да живеем с него

  • 26 юни 2020 18:45

  • 6181
  • 9
Проф. Иво Петров: Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19 и да свикнем да живеем с него
© Кадър - БНТ

Не съм изненадана от увеличението на случаите на заразени с коронавирус. В момента няма никакви мерки. Според мен мерките трябваше да отпадат една по една. В началото те бяха много строги, за да се опазят човешки животи. После се притеснихме, че с тези мерки ще счупим икономиката и ги разхлабихме. Сега се получава нещо страно, мерки няма, но икономиката също страда, защото примерно се отменят чартърни полети с туристи заради многото нови случаи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият здравен министър д-р Таня Андреева по повод рекордните случаи на новозаразени с COVID-19. "Едно е ясно за коронавируса - някои го карат без симптоми, а други го прекарват доста по-тежко.

Последните данни сочат, че имунитетът срещу COVID-19 не е толкова траен и има опасност от една реинфекция. За мен основен проблем са хората, които са безсимптомни и пренасят вируса. Точно с тях трябва да се работи. Аз съм привърженик на малко по-строгите мерки, не каквито бяха в началото, но съм твърдо против събиранията на много хора в затворени пространства и заведения. В това отношение аз съм консервативна и не съм сигурна, че стадният имунитет ще помогне чак толкова много", разкри д-р Андреева.

Нов рекорд: 166 новозаразени с коронавирус у нас за денонощието

Заедно с нея гост в студиото беше и кардиологът проф. Иво Петров.

"Винаги съм призовавал да се вади статистика и на починалите от други от болести в България, а не само от COVID-19. Само днес от сърдечно-съдови заболявания са починали около 300 българи, а от коронавирус починалите са двама. Днес преглеждах пациентка, която се е оплаквала от задух, и е било отказано лечение преди време заради страха от COVID-19. Трябва да спрем да се страхуваме от COVID-19. Трябва да свикнем да живеем с него.

За COVID-19 няма специфична подготовка, защото няма специфично лечение. Всяка една българска болница е подготвена да лекува инфекции, защото COVID-19 е една инфекция. Отново ще повторя, че трябва да спрем да се страхуваме от коронавируса. Системата и болниците са по-подготвени са интензивно лечение на пневмонии, включително и COVID-19. Със сигурност трябва да спазваме трите Д-та. Науката се развива и всеки ден научаваме нещо ново за този вирус. Аз съм оптимист и съм убеден, че ще се справим.

Вижте къде са новите болни от коронавирус в страната

България е eдна от страните с най-малко смъртни случаи. При нас 80% от заразените прекарват като настинка тази инфекция и смятам, че нещата не са толкова черни, колкото се опитват да ги представят някои.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
6181 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2020.06.26 | 21:12

9
ОБИЖДАТЕ ПСУВАТЕ ДОЦЕНТ МАНГЪРОВ КОЙТО ПРОФЕСИОНАЛНО СЕ ЗАНИМАВА 40 ГОДИНИ С ВИРУСИ!КАЗА ВИ ГО ЧОВЕКА НО ВИЕ ИЛИ СТЕ ТЪПИ ИЛИ СТЕ АБСОЛЮТНИ СТРАХЛИВЦИ!70% ЩЕ СЕ СРЕЩНЕМ С НЕГО.НЯМА ОТЪРВАНЕ.И НА ЕСЕН ,И НА ЗИМА ,И НА ПРОЛЕТ И ДРУГОТО ЛЯТО ,ГОДИНИ ЩЕ Е ТУКА.САМО ЕДНО НЕЗНАМ КАТО ДОЙДАТ И ДРУГИТЕ ГРИПОВЕ КАКВО ЩЕ СТАВА.ЗАЩОТО НЕМИНУЕМО ЩЕ ИМА ПОНЕ 2 ГРИПА ОСВЕН КОРОНАТА КООИТО ЩЕ МИНАТ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ЕСЕНТА ЗИМАТА!

2020.06.26 | 20:22

8
Петров ти си убиец .много добре знаеш за какво говоря и кой съм

2020.06.26 | 20:18

7
СЗО е престъпна организация ! Мутафа и щабчето му са нейно поделение и действат в нейно подчинение във вреда на българския народ и икономиката на България ! Борисов надзирава задачата да бъде изпълнена качествено ! Ще има още вълни и пикове ! Срок - 2021 година !
Запомни

2020.06.26 | 19:29

5
Запомни какво казваш. Смъртността и последствията от този вирус щяха да са ясни, ако имаше трайно излекувани с изграден имунитет.

2020.06.26 | 19:32

6
Ако се самуобиеш няма шанс да те хване вируса,вземи мерки самуобий се нас ни остави да се мъчим.
Иво

2020.06.26 | 19:18

2
Не може да живееш само от нагаждане. Много добре знаеш от месеци, че няма траен имунитет ! Няма по отвратително нещо от политизиране на медицината ! Знаеш, че този вирус ускорява атеросклеротичната болест като се свързва с ангиотензиновите рецептори и намалява еластичността и пропускливостта на кръвоносните съдове и от там верижна реакция към образуване на тромби... Ти си кардиолог все пак, остани такъв ! Хайде

2020.06.26 | 19:24

4
Ако се самуобиеш няма шанс да те хване вируса,вземи мерки самуобий се нас ни остави да се мъчим.

2020.06.26 | 19:08

1
Има вирус ковид 19 с ниска леталност ! Никаква епидемия , камо ли пандемия НЯМА ! Живейте си живота ! Щаба е от престъпници , които свирят по чужда свирка ! Вчера има , днес няма , ама утре ще има ! Това е тяхната игра в наша вреда !
Запомни

2020.06.26 | 19:24

3
Запомни какво казваш. Смъртността и последствията от този вирус щяха да са ясни, ако имаше трайно излекувани с изграден имунитет.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини