Китайски учени разясниха дали високите температури биха убили коронавируса

Pixabay
share

С повишаване на температурите вероятността за зараза с COVID-19 намалява с 3,8%. До такова заключение е стигнал екип от китайски учени, изследвал взаимовръзката между метеорологичните условия и предаването на коронавируса. Проучването е било проведено в 100 града в Китай. От изследването било установено също така, че с покачването на влажността с 1%  вероятността за инфектиране с китайския вирус също спада – с 2,2%.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33006

Учените констатирали в рамките на изследването, че през февруари заразата с COVID-19 се предава много по-трудно на места с високи температури и висока влажност като Тайланд, Сингапур и Малайзия в сравнение със страни, където времето е по-прохладно и по-сухо като Южна Корея, Япония и Иран.

Фармацевтичната промишленост не може да покрие търсенето на тестове за коронавирус

За да бъдат сигурни в становището си, експертите подложили на експеримент стотина китайски града. Така установили, че преди 24-ти януари малко над 4700 души били диагностицирани с COVID-19. Крайните резултати били категорични: с всеки повишен градус разпространението се редуцирало с 3,8%. Учените обаче все пак отбелязали, че има някаква връзка, но не се ангажирали да кажат със сигурност дали става дума за причинно-следствена връзка между метеоролигичните условия и пандемията.

В случай че изследването бъде потвърдено, експертите допускат, че в Барселона, например, с настъпването на пролетта рискът от заразяване с COVID-19 ще намалее с близо 11% за един месец. А през юли, когато средната температура ще бъде с 12 градуса по-висока от тази през март, тогава вероятността за инфектиране ще се понижи с 37%. С други думи, със затоплянето на времето разпространението на заразата ще намалее осезаемо, но високите градуси няма да заличат самия вирус.

В крайна сметка авторите на проучването заключват, че идването на лятото и влажният сезон в северното полукълбо може ефективно да намали предаването на COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33006

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини