Даниела Дариткова: Мерките срещу коронавируса дават резултат

Булфото (архив)
share

Категорично паниката и истерията не са полезни. Предизвикателството коронавирус е ново не само за България, но и за света. Тепърва предстои да се правят всякакви анализи по темата. Най-важното е държавата да показва, че прави всичко възможно за ограничаване на коронавируса и се грижи за здравето и безопасността на хората. Според мен мерките дават резултат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32991

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова относно разпространението на коронавируса "Всички мерки ще дадат резултат и трябва да се спазват. Днес сме дали указания и към работодателите. В Народното събрание също са взети мерки и струпването на големи групи хора ще се редуцира. Депутатите ще продължим да ходим съвестно на работа, като за депутатите от Плевен и Габрово не са предвидени възможности за отсъствия", разкри тя. 

COVID-19 спира командироването на български депутати извън страната

"Надявам се да покажем, че сме единно общество и можем да спазваме дисциплина. Всички трябва да бъдем отговорни и да се отнасяме съзнателно към препоръките на специалистите. Така освен своето собствено здраве ще пазим и здравето на всички останали. Всички данни показват, че коронавирусът не е толкова страшен за децата и младите хора, но е рисков за по-възрастните и хората с по-слаб имунитет. Точно затова трябва да бъдем отговорни и дисциплинирани", категорична бе д-р Дариткова.

Спират до второ нареждане концерти, конференции, чествания, представяния на филми и книги, откриване на изложби

"Относно мерките в болниците мога категорично да заявя, че всеки един пациент в нужда ще получи лечение. Лечебните заведания разполагат със защитни облекла и маски за около месец напред. В момента започва производство, защото не е ясно колко дълго още ще се наложи да се спазват мерките. Това производство е превантивна мярка, с която се цели да сме в готовност, ако ситуацията с коронавируса се удължи", каза още Даниела Дариткова. 

Две фирми вече са доставили готови мостри за защитни облекла

"Към момента няма предвидени репресивни мерки за тези, които примерно не спазват карантина. Отново ще призова за дисциплина и спазване на мерките. Най-опасно ще е, ако темата за коронавируса се политизира. Силно вярвам, че това няма да се случи и всички отговорни политически фактори няма да допуснат политизирането на коронавируса", обяви тя. 

Борисов: Да покажем на хората, че правим всичко възможно, утре искам Мутафчийски със скафандър

Председателят на здравната комисия коментира и темата за протеста на медицинските сестри. "Познавам работата и проблемите на медицинските сестри. И в момента търсим решения на техните проблеми. Не мисля, че това, което се случи, беше правилно. Имаше риск за живота и това бе причината да реагирам така остро. Диалогът е всичко. Решения се взимат само с диалог. Миналата година удовлетворихме желанията на сестрите и вече повече средства отиват в болниците, които могат да се отделят за заплащане на персонала. Всичко това са стъпки, които се изпълняват в момента. Останалите искания на петте сестри окупирали залата в Народното събрание трябва да се диференцират. Исканията за отпадане на търговските дружества в здравеопазването са политически. Не виждам как такова отпадане ще доведе до увеличаване на заплатите сестритеПак ще повторя, че трябва да водим диалог и го правим - днес примерно водихме разговори със синдикатите", разкри Даниела Дариткова. 

Дариткова: Случилото се с медицинските сестри е целенасочена и организирана провокация

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32991

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини