90% от болните от хепатит у нас не подозират, че са заразени

Pixabay
share

Над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от вируса хепатит C. Данните са на Световната здравна организация по повод Деня за борба с вируса, който отбелязваме на 28 юли.

В България, болните от Хепатит C са 77 хиляди, но 90% от тях дори не подозират, че са заразени, защото болестта протича без симптоми. Единственият начин, по който можем да разберем дали сме болни е чрез доброволен тест в лаборатория, предава БТВ.

У нас все още няма национална програма за профилактика на хепатитите. Обещанието на здравното министерство беше националната програма за вирусни хепатити да бъде готова през март. Срокът е удължен до края на юли.

Добрата новина, е че вирусът вече може да бъде лекуван с революционна нова терапия. От 2017 г. досега, у нас на лечение са се подложили над 3 хиляди души, като при 99% от тях лечението е успешно.

Пациенти, които са били излекувани или в момента се лекуват от хепатит призовават и лекари, и пациентски организации да въведат задължителни профилактични прегледи.

Експертите обясниха, че основен проблем е липсата на национално наблюдение. „Дори да имаме лечение, никой не знае къде са пациентите”, обясни Силвана Лесидренска от „Хепактив”.

По повод световния ден за борба с хепатита, от следващата седмица в цялата страна ще има мобилни кабинети, където желаещите могат да се изследват за хепатит B и C.

Водещи новини

Още новини