15 милиона нови инфекции с хепатит С могат да се избегнат до 2030 г.

  • 29 януари 2019 18:58

  • 363
  • 0
15 милиона нови инфекции с хепатит С могат да се избегнат до 2030 г.
© Pixabay

Петнадесет милиона нови инфекции с хепатит С и 1,5 милиона смъртни случая вследствие на заболяването в света могат да се избегнат до 2030 г., ако се приложат мерки, свързани с превенцията, откриването и лечението му, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Този напредък съответства на 80-процентно намаляване на новите инфекции с хепатит С и на 60-процентно намаляване на дължащите се на заболяването смъртни случаи в сравнение с 2015 г. Изследването има за цел да се установи до каква степен поставените от Световната здравна организация цели за изкореняване на хепатит С са постижими.

"Унищожаването на вируса на хепатит С е изключително амбициозна цел, която се нуждае от подобрена превенция и по-добро откриване на болестта в най-засегнатите страни, сред които Китай, Индия и Пакистан - заяви ръководителят на изследването Алистър Хефернан от Импириъл колидж в Лондон. - Постигането на подобно намаляване се нуждае от програма за откриване на заболяването и бързо увеличаване на краткосрочните терапии до 2030 г."

"Погледнато в световен мащаб, се смята, че 71 милиона души са хронично заразени с вируса на хепатит С и че 10-20 процента от тях ще получат усложнения вследствие на заболявянето, като например цироза и чернодробен рак, които причиниха над 475 000 смъртни случая през 2015 г. - отбелязаха учените. - През последните няколко години смъртните случаи вследствие на заразяване с хепатит С се увеличиха." Появата на директни антиретровирусни лекарства през 2014 г. революционизира терапиите, позволявайки в над 9 от 10 случая засегнатите от болестта да бъдат излекувани.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".

Последвайте канала на

БТА
363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини