Троен скок на болните от рак у нас за близо 40 години

gettyimages
share

Раковите заболявания са се увеличили тройно за 37 години, от 1980-та до 2017-та. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи, който разполага с последни данни от преди две години.

От 113 336 развили различни карценоми през 1980-та до към 2017-та броят на онкоболните в България достига 292 721 души. Най-рязък ръст има при заболелите в периода от 1990 до 1995 г., като в началото на демократичните промени броят на болните е бил малко над 153 000 човека, а през 1995 година е около 178 000. Така през 2000-та броят на хората с рак нараства до над 200 000, а през 2005-та те вече наброяват 237 000 човека.

Данните показват, че най-честата форма на рак в нашата страна е на млечната жлеза при жените, като през 2016-та заболяването е установено при 1 420 пациентки на 100 хиляди, а през 2017-та броят на заболелите вече скача на 1 457 случая на 100 хиляди. Втората по честотата локализация на туморите е ракът на женските полови органи, при която близо 1 181 жени на всеки сто хиляди са заболели, а новооткритите случаи са съответно 96 на 100 хиляди. Впечатление прави и статистиката за онкоболести при мъжките полови органи, при която близо 600 мъже на всеки 100 хиляди са с диагноза. При тях е висок броят на развилите тумори на простатата, обобщава Монитор.

Злокачествените образувания на храносмилателните органи също са сред често срещани, както и злокачествените меланоми и образувания на кожата. Статистиката сочи още, че най-малко са заболелите от рак на костите и ставните хрущяли, на меките тъкани, както и на очите, главния мозък и централната нервна система.

Междувременно, американски учени от Вашингтонския университет установиха, че редовната консумация на кисело мляко предпазва клетките от мутации, в резултат на които се получава рак. Те са стигнали до тозди извод на базата на наблюдение на на над 32 000 мъже и над 55 000 жени в продължение на 25 години. Изследователите са установили, че мъжете, консумирали минимум две порции йогурт седмично, имат с 19 процента по-малко аденомни образувания в сравнение с тези, чието меню не включва млечния продукт. Аденомите са полипи в дебелото черво, които могат да се трансформират в ракови. Резултатите показват също, че при любителите на йогурта и нашенското кисело мляко вероятността да развият най-рисковите типове тумори е с 26 % по-малка.

Водещи новини

Още новини