Лекарства за онкоболни с изтекъл срок на годност и етикет “Георги Михайлов” разследва прокуратурата

  • 19 октомври 2018 08:49

  • 1063
  • 0
Лекарства за онкоболни с изтекъл срок на годност и етикет “Георги Михайлов” разследва прокуратурата
©

Софийската градска прокуратура разследва казус със стари лекарства за онкоболни, открити в кабинета на бившия зам.-директор по административната дейност на националната хематологична болница Герасим Славов, върху които е имало етикети с надпис “Изследовател Георги Михайлов”, информира "24 часа".

Илачите с изтекъл срок на годност са открити от комисия, която е трябвало да инвентаризира кабинета на Славов през октомври 2017 г., когато той напуска. Славов е зам.-шеф, докато сегашният депутат от БСП и член на комисията по здравеопазване проф. Георги Михайлов е изпълнителен директор на болницата (СБАЛХЗ ЕАД).

Сигналът до Софийската районна прокуратура е подаден от бившия финансов контрольор на болницата по хематология Траян Христов и ръководителката на финансовия отдел Лучия Димитрова.

Траян Христов е уволнен от Георги Михайлов с основание съкращаване на щата, а Лучия Димитрова по това време е в болнични. После и двамата са върнати от наследника му Бранимир Спасов, но след това са освободени и от него. 

От районната прокуратура са изпратили преписката по компетентност до Софийската градска прокуратура, където наскоро е започнало наказателното производство. Все още няма обвиняем, уточняват от прокуратурата на въпрос на “24 часа” за развитието по случая, но не дават подробности за разследването.

“Писах обяснения в Икономическа полиция по този сигнал преди няколко месеца. Оттогава никой не ме е търсил”, каза пред “24 часа” Герасим Славов. Когато станал зам.-директор по административната част, е настанен в бившия кабинет на проф. Михайлов като началник на клиниката по хематология.

Лекарствата са съхранявани там по молба на главната сестра. Единствено в този кабинет имало климатик. Лекарите идвали и ги вземали оттам.

Междувременно влязла в сила наредба на министерството на здравеопазването подобни лекарства по клинични изпитания да се съхраняват в аптека. Преместването им обаче трябвало да стане само с разрешение на фирмата спонсор и докато тече кореспонденцията с питане и отговор, Славов е напуснал поста си, а лекарствата са останали в кабинета. Според него те няма как да бъдат бракувани без позволението на този, който ги е осигурил.

Преди дни “24 часа” публикува данни от медицински одит в болницата от времето, когато Георги Михайлов е бил зам.-директор и директор на хематологията. Освен загуби от близо 24 млн. лв. и дългове проверяващите посочват редица неизгодни договори, които са сключвани по това време. Тогава Михайлов приема одита без забележки.

Лошото финансово състояние на болницата продължава и до днес при новия изпълнителен директор. То стана актуално след смъртта на 5-има млади мъже, които се лекуваха там. Те са починали месеци след хоспитализацията, а близките им търсят истината от институциите.

Лекарствата с изтекъл срок на годност според сигнала на Христов и Димитрова са открити в кабинета на Герасим Славов 6 месеца, след като Георги Михайлов е напуснал директорския пост, за да стане депутат от гражданската квота на БСП.

Настоящото ръководство не е извършило проверка дали лекарствата са давани на пациенти. Освен с изтекъл срок на годност са намерени и илачи с неясен произход и предназначение, пише в протоколите на комисията и сигнала до прокуратурата. 

Освен с изтекъл срок на годност в кабинета са намерени и лекарства с неясен произход.

Законът не забранява на проф. Георги Михайлов да преглежда пациенти и да провежда клинични изпитания като депутат, но за това трябва да има договор с болницата, в която е бил директор. Според комисията обаче такъв няма в деловодството. Липсвал и документ, който да дава право на зам.-изпълнителния директор по административните дейности Герасим Славов да съхранява в кабинета си лекарства, които се използват за клинични изпитвания върху пациенти с рак на кръвта.

Освен прокуратурата Христов и Димитрова са сигнализирали четирима министри на здравеопазването - бившия Петър Москов, който назначава Георги Михайлов за директор, служебния Илко Семерджиев, Николай Петров и настоящия Кирил Ананиев.

Само Ананиев отговаря, че е назначил проверка.

В един от тях се описват и договори за клинични изпитания на лекарства, сключени от проф. Михайлов като директор на болницата с различни фирми. При всички той е назначавал сам себе си като “главен изследовател”. Финансистите на болницата твърдят, че не са били запознати с тях.

Намерени са отново в кабинета на зам.-директора Герасим Славов, който напуска през октомври 2017 г.

Договорите за клинични изпитания на Георги Михайлов са сключвани от февруари до октомври 2016 г. Тогава е бил изпълнителен директор и член на борда в болницата. След като напуска през април 2017 г., за да стане депутат, отново е сключвал договори за клинични изпитания на лекарства с фирми, но вече е назначаван за “главен изпитател” от временно изпълняващата длъжността доц. Мимоза Станева, без да има в деловодството извънтрудов договор с него според проверките на уволнените финансисти.

За един от договорите шефката на финансовия отдел по това време Лучия Димитрова твърди, че е подписан не от нея, макар да не е била в отпуск, а от оперативната счетоводителка Янка Янкова, която няма правомощия за това. В сигнала си до министър Ананиев контрольорът и финансистката са категорични, че договорите за клинични изпитания са подписвани в грубо нарушение на редица нормативни уредби.

Практика директорът на болницата да се самоназначава за “главен изпитател” имало и по времето на проф. Лисичков, както и сега при доц. Бранимир Спасов. Те пък лично избирали членовете на етичната комисия в ръководената от тях болница, които ги утвърждават като главни изпитатели на лекарства.

Старите лекарства с името на клиничния изследовател по етикетите са само част от сигнала на Христов и Димитрова до прокуратурата. В него те описват и намерени 232 симкарти на мобилен оператор, с който болницата не е имала договор, както и липси на материални активи за 120 хил. лв., които са били бракувани в нарушение на Закона за счетоводството. Герасим Славов твърди пред “24 часа”, че симкартите са били неактивни и да донесени от представител на мобилния оператор за да бъдат активирани в случай, че някой от служителите изгуби своята. Бракувани били единствено два сървъра, които още са в болницата и са неизползваеми. В сигналите на Христов и Димитрова се описва и фрапиращ случай, при който Георги Михайлов като изпълнителен директор не е предявил неустойки за забавяне по договори по Закона за обществените поръчки с голям доставчик на лекарства за болницата в размер на над 1,5 млн. лв. Към същия доставчик болницата има огромни дългове от години.

В сигналите има данни и за купуване на лекарства за онкоболни без провеждане на обществени поръчки, заявяване на повече от нужните количества за определени медикаменти.

От прокуратурата не коментират какви документи са изискали от болницата и дали сред тях са докладите на уволнените финансов контрольор и шефката на финансовия отдел.

Проф. Георги Михайлов:  Сигналите вървят от 2 г., проверявани са и няма обвинения

“Тези сигнали вървят от близо 2 години, минали са многократни проверки на столична дирекция на вътрешните работи, на прокуратура и се вижда, че няма нищо, което да отговаря на истината, не са повдигнати обвинения и не са довели до последствия”, коментира обвиненията проф. Георги Михайлов пред “24 часа”.

По думите му единият човек, който ги подавал, е бившата счетоводителка на болницата, която избягала в болничен в момента, когато е организиран независим одит на финансовата дейност, срещу който тя се противопоставяла. Другият бил финансов контрольор, неин сътрудник.

“Това са хора с компрометирано професионално поведение.

След като напуснах болницата, те се върнаха на работа за малко и бяха уволнени и от новото ръководство, защото имаше сигнали и срещу него”, каза проф. Михайлов.

Назначил за шеф на клиниката по хематология доцент, който е собственик на частна болница

Докато е директор на Националната болница по хематология, проф. Георги Михайлов назначава за началник на клиниката по хематология доц. Георги Арнаудов на допълнителен договор. Основният му е като началник на отделението за трансплантации на стволови хемопоетични клетки.

Доц. Георги Арнаудов

“Двете длъжности се заемат след конкурс, което в случая бе нарушено. По този начин доц. Арнаудов е началник на самия себе си за длъжността началник на отделение”, пише в сигнала до министър Ананиев.

Преди да стане директор на болницата, проф. Михайлов е бил шеф на клиниката по хематология там, на която длъжност после назначава Арнаудов. Любопитното при доц. Георги Арнаудов е, че той е собственик на частна хематологична болница “Йоан Павел” в София, с която националната има договорни отношения. Частната болница е на печалба според последния публикуван финансов отчет, за разлика от националната, която е на загуба и с повече от 25 млн. лв. дългове.

Доц. Георги Арнаудов е съсобственик с 2000 лв. капитал в търговското дружество “Медикал Прогрес” ООД. С 2000 лв. в капитала участва и дъщерята на проф. Лисичков, който също е бил директор на националната хематологична болница, както и лекарят Юрий Жечев с 500 лв. от капитала. Фирмата “Медикал Прогрес” е мажоритарен собственик на хематологичната частна болница “Йоан Павел” в столицата. Преди 2 седмици специализираната прокуратура и ГДБОП влязоха в същата болница заради разследване за незаконна продажба на лекарства за онкоболни, което ощетява пациентите и здравната каса. Арестувани са управителката на болницата Небесна Балджийска, лекари и служители. 

Това е частната хематологична болница, в която участие има доц. Арнаудов. Преди 2 седмици бяха арестувани управителката и хора от персонала по разследване за нелегална търговия с лекарства.

Частната болница на доц. Арнаудов е със същия предмет на дейност, както и националната, в която той е шеф на клиника и отделение. В сигналите си до министрите на здравеопазването Траян Христов и Лучия Димитрова твърдят, че националната хематология и частната болница имат договорни отношения. Когато липсвали лаборатории за изследвания в “Йоан Павел”, пациентите се пренасочвали в държавната хематология.

В края на 2017 г. прокуратурата започна мащабно разследване на феномена болница в болницата, но за различен казус - когато държавни и общински лечебници сключват договори с частни на тяхна територия и така се източват пари. 

Небесна Балджийска беше задържана при акцията на спецпрокуратурата за нелегална търговия с онколекарства.

Последвайте канала на

Novini.bg
1063 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини