Боровинките намаляват опасността от сърдечносъдово заболяване, като увеличават кръвния поток и поддържат гъвкавостта на артериите, съобщи в. "Дейли мейл".
Необходимото количество е една чаша - 150 гр боровинки дневно. То намалява риска от сърдечносъдово заболяване с 12 до 15 процента.
Учени от университета на Източна Англия са изследвали ефекта на боровинките със 138 души с наднормено тегло или затлъстяване. Всички били на възраст от 50 до 75 години и метаболитен синдром - комбинация от висока захар, високо кръвно и затлъстяване.
Участниците в изследването получавали дневно 150 гр боровинки, 75 гр лиофилизирани боровинки или лилаво плацебо.
Боровинките съдържат антоцианини, които подобряват някои показатели за състоянието на сърцето и съдовете.
Предишно изследване също показа, че боровинките намаляват риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания.