Правилният начин на живот и профилактиката са предпоставка за здраво сърце

Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Ако успеем да профилактираме и лекуваме правилно артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения и др., можем да отложим във времето или да профилактираме изцяло появата на сърдечна недостатъчност. Това заяви пред БНР председателят на Дружеството на кардиолозите в България - доц. Мария Токмакова. 

"Най-добре е да се пазим от рисковите фактори за ССЗ, за да не стигаме до крайната спирка. Хората в България не живеят правилно – не се движат достатъчно, не се хранят правилно, пушат… Много от пациентите не осъзнават, че нова диагнозата за сърдечен проблем не означава само лекарска интервенция или приемане на медикаменти в бъдеще, това означава необходимост от промяна на начина на живот. Всичко започва от ранна детска възраст, когато започва натрупването на излишни килограми. Оттам следва ранна, детска хипертония, предиабет и диабет… Всичко това предразполага към развитие на ССЗ. Така е не само за България. Усилията за профилактирането ще се върне при нас като здраве", обяснява кардиологът.

Сред признаците за поява на сърдечна недостатъчност, доц. Токмакова изреди намаления физически капацитет – загуба на функционалност, на сила, лесното изморяване, липсата на тонус, ускорения пулс, специфичния задух, наличието на отоци около глезените, необяснимото покачване на теглото (което може да е показател за задръжка на течности). "В такива случаи трябва без отлагане да се отиде при специалист. Разполагаме с добри и иновативни медикаменти, които се покриват в голямата си част от НЗОК, но трябва да се действа навреме", допълва доц. Токмакова.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет