Повече от 50 000 лева събра благотворителния поход срещу диабета във Видин

Община Видин
share

Благотворителната международна инициатива "Поход срещу диабета", която започна във Видин на 30 март, събра повече от 50 000 лева дарени от материали, услуги и финансови средства, съобщи Мартин Петров, президент на Лайънс клуб Видин, организатори на похода пред БТА.

За период от 7 дни участниците в "Поход срещу диабета" са се придвижили по суша и вода през 16 града в България и 7 в Румъния с електрически велосипеди, лодки, коли, каравани и кемпери. В тези градове на място са установени диабетни патрули, които са извършили над 9700 измервания на кръвната захар, като са регистрирани отклонения при 1827. Събрана е чиста сума от 7620 лева и материални активи от над 9000 лева. Инициативата е изцяло благотворителна, като целта е била да се проведе кампания за включване в списъка за финансиране от здравните каси на България и Румъния иновативните методи за контрол на диабета. Освен това със събраните средства ще се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1.

Мащабната кампания е организирана от Лайънс клуб Видин и клубовете на Лайънс движението в България, със съдействието на община Видин и Туристическо дружество "Бонония".

Инициативата "Походът срещу диабета" продължава тази събота в Пловдив, където ще има съвместна мероприятия на Лайънс клубовете от Видин и Пловдив, уточняват организаторите.

Водещи новини

Още новини