Консумацията на тежки и мазни храни в жегите е опасна и вреди на целия организъм.
Най-често срещаните последици от обилното хапване на неподходящи продукти са топлини удари, натоварване на сърцето и всички основни органи, предупреждават специалисти. "Един грам мазна храна като пица, баница или шарено месо съдържа 9 калории и само част от тях се превръщат в енергия, останалите произвеждат топлина. Тя става прекалено много а когато температурата надвиши 22 градуса, тялото я излъчва единствено чрез потта. Така освен, че ще се потим много, рискът от топлинен удар е голям“, обясни пред в. „Труд“ експертът по хранене проф. Донка Байкова. Тя посочи, че топлинният удар всъщност е прегряване на тялото и се проявява чрез тежест, силна дехидратация и замайване.
Най-рисковите групи в жегите са възрастните хора, децата, хронично болните и тези, които пият лекарства. Байкова съветва да се пие вода на всеки 20 минути, да се хапват по 400 гр. плодове и зеленчуци на ден, които доставят минерали и да се избягва алкохола през деня. „Бирата има диуретично действие и дехидратира органзима", категорична е тя.