Намаляват солта в чипса

  • 22 ноември 2016 21:30

  • 1226
  • 0
Намаляват солта в чипса
© GettyImages/Gulliver

Солта в готовите храни до 2020 г. ще бъде намалена с 16 процента, като до тогава тя ще бъде намалявана всяка година с по 4 на сто. Това съобщи националният консултант по хранене и диететика проф. Веселка Дулева по време на конференция за употребата на солта, захарта и трансмазнините, която се проведе в София вчера.

Предстои до тогава трансмазнините, които се съдържат в палмовото масло бъдат по-малко в закуските, снакса, храната в ресторантите, сухите супи, сирената, маслата, маргарина и ястията в училищните столове. Предвижда се и намаляване на захарта в безалкохолните напитки, каза още проф. Дулева и уточни, че това се прави според изискване на Европейския съюз.

Все още обаче не е ясно какъв процент ще бъде предвиден, тъй като международна комисия от експерти по хранене все още уточняват нормите, пише Монитор.

Тези вредни съставки и обездвижването са причина всяко трето дете в България на възраст между 6 и 9 години да е с наднормено тегло или да е затлъстяло. Това пък съобщи представителят на Световната здравна организация у нас доц. Михаил Околийски и подчерта, че по същите причини, но в добавка с пийването всяка вечер на семейната трапеза се дължи и фактът, че 50 на сто от възрастното население у нас е в риск от инсулт или инфаркт. Според европейско проучване от 2015 г. българчетата са и децата, които прекарват най-продължително време пред телевизора. От него става ясно, че нашата страна е на първо място по смъртност от заболявания, свързани с нездравословното хранене, пиенето и обездвижването. Като такива заболявания се посочват диабетът хипертонията, инсултите и инфарктите.

Нивата на затлъстяване при момичетата до 10-годишна възраст в България се задържат на едни и същи позиции, откакто преди четири години беше въведен строг контрол върху храна в училищните столове и бюфети. Тогава бяха премахнати и солниците по масите, каза проф. Веселка Дулева.

По думите на програмния мениджър по хранене, физическа активност и затлъстяване от регионалния офис на СЗО за Европа д-р Жоао Бреда ние, българите, имаме отрични условия да се храним здравословно, тъй като кухнята ни се доближава до здравословната диета.

Имате много добър исторически модел на хранене, но диетата ви за съжаление се влошава. Ако добавим и липсата на физическа активност, както и фактът, че вие сте страна със сравнително високи нива на консумация на алкохол, това води до висок процент на сърдечносъдовите заболявания и диабет, каза той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини