Сиренето съдържа химикал, който е в състава и на наркотиците, предизвикващи тежка зависимост. Това откри екип учени, изследващи защо към някои храни има по-голямо пристрастяване, отколкото към други, пише Блиц, цитирайки „Индипендънт”.
Използвайки скалата за хранителни пристрастявания на „Иейл”, създадена да мери зависимостта на всеки човек, учените са открили, че сиренето има такава способност заради наличието на казеин. Този протеин може да отключи опиоидните рецептори в мозъка на човека, свързани с пристрастяването.
Обработените сирена имат най-голям принос за създаването на зависимост, заедно с мазните храни, от които човек най-трудно се отказва. Освен това се оказа, че храните, които са начело в скалата за хранителни пристрастявания, са именно сирена.