Зачестяват случаите на хора с анемия. За това сигнализират общопрактикуващи лекари от столицата, цитирани от vsekiden.com.
Ниският хемоглобин и ниските нива на желязо в кръвта са показател за лошото качество на хранителните продукти, които българите консумират. Ежедневното меню е лишено от основни витамини и елементи, посочват лекуващите.
При анемия човек губи тегло, няма апетит, става муден и апатичен. Това състояние не рeфлектира само върху мисловната дейност, но и върху общото здраве на целия организъм, тъй като качеството на кръвта е от особена важност в процеса на разнасяне на кислород до всички клетки.
Лекарите твърдят, че голяма част от хората подценяват този проблем, но той неусетно се задълбочава и влошава съществено живота. По думите им причините за появата на анемия могат да са различни - от наследственост през голяма кръвозагуба, но напоследък прави впечатление, че хората масово развиват този проблем заради некачествените продукти в търговската мрежа и нерационално хранене.
Всеки може да се предпази от анемия, ако се храни здравословно. През лятото това е изключително лесно и напълно възможно, твърдят лекарите.
„За да не получите анемия, трябва да избягвате храните, пълни с химикали - като консервантите, оцветителите и овкусителите. Те увреждат способността на организма да обновява кръвта си", обясни д-р Ставри Евтимов от 22-ри ДКЦ в столицата.
По думите му за предпазване от анемия е важно да се ядат храни, богати на желязо. Това включва всички зеленчуци, които са зелени - лапад, спанак, коприва, листа на цвекло. Червеното цвекло - настъргано на салата с моркови и ряпа, също върши чудеса.
Всички храни, богати на витамин С - червени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци, също са полезни за засилване на организма.