Пунктовете за вторични суровини да бъдат изнесени извън жилищните райони

  • 06 януари 2016 09:24

  • 864
  • 1
Пунктовете за вторични суровини да бъдат изнесени извън жилищните райони
©

Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е една от целите на подготвените от Министерството на околната среда и водите промени в Закона за управление на отпадъците. Законопроектът, който отразява препоръките на Европейската комисия, вече е пуснат за обществено обсъждане, информираха от МОСВ.

В него се предлага въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване. Мярката цели ограничаване на нелоялната конкуренция в този бранш. При предварително третиране на автомобили и електроуреди се добива голямо количество отпадъци от черни и цветни метали, а лица без разрешение за дейност със скрап нелегално приемат металите, избягвайки изискването за банкова гаранция.

Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци. Целта е да се избегнат злоупотреби и да се даде възможност на компетентните органи да упражняват по-ефективен контрол върху този вид дейност.
Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини. В момента многобройните площадки за събиране и съхранение на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки най-често са разположени в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. Министерството предвижда нови разпоредби в Закона за управление на отпадъците, с които пунктовете за вторични суровини ще трябва да бъдат преместени само в промишлени или складови зони.

Въвеждат се и глоби между 300 и 1000 лева за всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид и/или запалва съдове за събиране на отпадъци.

Последвайте канала на

864 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.11 | 09:50

1
Не сте написали от кога ще изнасят пунктовете най-важното липсва другото е бял бля!

Добави коментар

Водещи новини