Предпазване от есенните вируси

share

Есенно-зимният сезон води до леко спадане на имунитета и настроението, което е и причина за увеличаване на броя заболели от най-различни вируси. Най-често срещаните са грипният вирус, аденовирусите, парагрипните вируси, респираторно-синциатиаленният вирус, аденовирусите, риновирусите, реовируси и коронавируси. Без грипа всички останали водят до острите респираторни заболявания или по-широко известни като настинки, припомнят лекари, цитирани от "България днес".

Симптомите на настинка най-често са общо неразположение, запушен нос, хрема, леко завишена температура, болки в мускулите, липса на апетит. При грипа става въпрос за по-сериозно заболяване, което предполага и по-различно и задълбочено лечение. Сега е и времето, в което ако искате, можете да се ваксинирате.

Витамин С не спира настинките, показват над 30 клинични изследвания. В най-добрия случай може да съкрати продължителността на симптомите. Оптимален ефект от витамин С има, когато сте под голямо физическо натоварване или сте под въздействие на краен студ.

В следващите месеци винаги взимайте връхна дреха с вас, за да настинете. Можете да засилите имунната система и като започнете да се движите повече. Карайте колело, когато можете това ще ви помогне. Септември и октомври са подходящи за бягане, спортно ходене или просто за разходки в парка. Това е лесен начин за тялото да привикне към климатичните промени, които налага есента и още една възможност да подсилите имунната си система

Не излизайте с влажна коса навън, това е много опасно, съветват лекарите. Не бива да пренебрегвате и пазенето на главата си. През есента най-уязвимото място на тялото са устата и носоглътката, затова не бива да дишате през устата. Освен това повечето вируси се разпространяват, когато кихаме или кашляме. Затова не забравяйте да си слагате някакъв шал.

Водещи новини

Още новини