Вълна от вируси поваля по 2000 души седмично

  • 12 октомври 2011 19:31

  • 1416
  • 0
Вълна от вируси поваля по 2000 души седмично
©

Вълна от вируси поваля по 2000 души седмично. Заразите, които предизвикват инфекции на дихателните пътища, разболяват по 50 души на всеки десет хиляди от населението.

А преди две седмици заболеваемостта бе двойно по-ниска - 25 души на десет хиляди българи, показват данните на Центъра по заразни и паразитни болести.

Това съобщи за “Труд” проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

“Всяка година в есенния сезон задължително започват да се разпространяват по-интензивно вируси, но те не са грипни”, подчерта професорката. В момента циркулира една много голяма група зарази, която включва парагрипни, корона вируси, риновируси и др. Те протичат с висока температура, отпадналост, хрема, кашлица, болки в гърлото.

“Хората често бъркат тези инфекции с грипа. Тук искам да обясня, че вирусите минават много по-бързо - за 3-4 дни, и по принцип не водят до усложнения”, обясни националният консултант по епидемиология.

Много неприятно е, ако човек е застигнат от настинка с упорита хрема. “Да, тя не си отива за по-малко от 4-5 дни, но пък е само хрема. Докато грипът протича изключително тежко, може да атакува дори сърцето и носи много рискове за здравето”, добави проф. Кожухарова.

Лечението на плъзналите в момента зарази е симптоматично - т. е. приемат се медикаменти срещу високата температура, срещу оплакванията в гърлото, много витамини и т. н.

Преди идването на грипа в България постепенно се увеличава заболеваемостта от остри респираторни инфекции. “Те стават все повече и повече, което е типично за сезона. Затова от 1 ноември започва всекидневно проследяване на заболеваемостта в страната, а дотогава тя се контролира седмично”, каза още професорката.

За да разберат колко са болните от вируси българи, тя и колегите й наблюдават една представителна извадка от 380 836 души. Когато разболелите се стигнат 200 на всеки 10 000 българи, се обявява грипна епидемия. Но практиката показва, че това не се случва по-рано от декември. А заради промените в климата на планетата той все по-често пристига у нас през януари.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1416 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини