Разпространяват се все повече резистентни бактерии, посочи епидемиолог

  • 18 ноември 2014 13:36

  • 1463
  • 0
Разпространяват се все повече резистентни бактерии, посочи епидемиолог
©

Сред държавите се разпространяват все повече резистентни бактерии, тъй като хората все повече пътуват и предават болести помежду си, заяви пред журналисти националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Заболяванията, които не реагират на традиционните антибиотици поради резистентност на бактериите, трябва да се лекуват с такива от по-висок клас и на по-висока цена, добави тя.

Грип не се лекува с антибиотици, напомни проф. Кожухарова. Антибиотиците са химични вещества, които влизат в бактериалната клетка с цел да я унищожат, ако тя не е резистентна към даден антибиотик. Бактериалните клетки имат собствена обмяна на веществата - "изяждат" антибиотика и загиват от него.

Вирусите обаче, какъвто е грипният, нямат собствена обмяна на веществата и не може по никакъв начин да бъдат унищожени с антибиотик, допълни лекарят. Грипът се лекува с антивирусни медикаменти, освен ако заболяването не се усложни, каза още проф. Кожухарова.

Ако към вирусната инфекция са се присъединили бактерии, тогава пациентът трябва да се лекува с антибиотик, подчерта проф. Кожухарова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини