Българските охлюви са най-лековити в света и са истинска панацея за най-коварни болести, включително и рак. Секретите им стимулират имунната система, намаляват токсините и високия холестерол. Това сензационно откритие доказват наши и чужди учени, които проучват под микроскоп слузта на пълзящите животинки, пише "Всеки ден".
Екип, оглавен от биомедика доц. Павлина Долашка от БАН, дори е установил, че безценната течност съдържа уникалната бактерия бациликус булгарикус, с която се прочу из цял свят киселото ни мляко. Заради редките съставки охлювите може да се окажат спасение за стотици хиляди безнадеждно болни пациенти, обещават учените.
Биолози и фармацевти дори смятат, че редките вещества от мекотелото могат да ударят в земята лекарства като аналгина и други заради бързото им действие срещу болката. В четвъртък доц. Долашка обеща да дръпне завесата на научното откритие в предаването „Искрено и лично" по ТВ7.
Освен че са деликатес в най-изтънчената кухня, слузестите са първенци и в козметиката. Кремовете с вещества от охлюви удрят тавана на най-скъпите мазила в медицинската козметика. Все повече жени поддържат младостта си точно с такива мазила, тъй като редките съставки на слузта изтриват като с гумичка и най-дълбоките стрии и бръчки.
Баячки и самородни лечителки по селата пък лекуват успешно язва, като препоръчват на болните да гълтат живи охлюви. Същата е рецептата и за нуждаещите се от афродизиак. В последните години все повече предприемчиви нашенци посягат към „пълзящия" бизнес.
Фермите у нас изнасят над 1000 тона охлюви годишно към западноевропейските страни, като успяват да спечелят от тази дейност милиони.