Кръв от акула ще лекува рак на гърдата

  • 01 октомври 2013 10:44

  • 3181
  • 1
Кръв от акула ще лекува рак на гърдата
©

Учените дават надежда за ново, нестандартно лечение на онкологични заболявания. Става дума за откритие, направено от изследователи от университета Абърдийн, които смятат, че може дори да предизвикат революция в справянето с различните видове рак.

Според тях онкологичните заболявания може да се лекуват с едно доста необичайно средство – кръв от акула, пише actualno.com.

Учените поясняват, че в кръвта на водния хищник се съдържат специфични антитела, които правят лечението основно на рака на гърдата много по-ефективно. Възможно е обаче те да се прилагат успешно и при другите видове рак. Самите антитела, чието название е IgNAR, са уникални и не се срещат при нито едно друго същество.

Идеята на учените е, че IgNAR успешно предотвратяват растежа на раковите клетки. Към момента се предвиждат допълнителни изследвания, които ще дадат по-задълбочена информация. Получените резултати с голяма вероятност ще може да бъдат използвани за основа при създаването на лекарство от съвършено нов тип.

С него ще се лекува рак на гърдата – заболяване, което е едно от най-често срещаните в света и е разглеждано като сериозен проблем за човечеството.

Изследователите са съсредоточили вниманието си основно върху изучаването на две молекули - HER2 и HER3, които са открити на повърхността на клетките в раковите образувания. Те подават сигнал на злокачествените клетки да пристъпят към деление и растеж. Антителата IgNAR блокират работата на въпросните молекули и им пречат в изпращането на тези коварни сигнали, коментира авторът на изследването Хелен Дули.

Специалистите допълват, че значително ниво HER2 имат на повърхността си туморните образувания при пациентки, диагностицирани с HER2-позитивен рак на гърдата.

За тази разновидност на заболяването има медикаментозно лечение, но проблемът е, че лекарствата стават все по-малко ефективни заради развиващата се към тях резистентност.

Учените отбелязват, че вече са направени първите крачки към намирането на ново и ефективно лечение и, макар и малки, те се очертават многообещаващи.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3181 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.10 | 01:19

1
Би било много хубаво ако е вярно.

Добави коментар

Водещи новини