ЕП одобри ново законодателство за намаляване на емисиите на метан от енергийния сектор

Pixabay
share

Европейският парламент одобри ново законодателство за намаляване на емисиите на метан, отделяни от енергийния сектор. Мнозинството от евродепутатите гласуваха в подкрепа на регламентите, които ще затегнат правилата за петролната, газовата и въглищната индустрия, предаде ДПА.

Съгласно новите разпоредби в бъдеще операторите на нефтени и газови инсталации ще бъдат задължени редовно да търсят и ремонтират големи течове на метан. При въгледобива също трябва да се измерват и докладват емисиите на метан.

От 2027 г. задълженията за докладване и мониторинг ще се прилагат и за вноса на петрол, газ и въглища.

Европейският парламент също така одобри предварително договорени планове за по-строги цели за нивата на въглероден диоксид, отделян от камиони и автобуси.

Съгласно споразумението емисиите на въглероден диоксид от автобуси и камиони трябва да бъдат намалени с 90 процента до 2040 г. в сравнение с нивата им през 2019 г.

ЕС прие намаляване на метановите емисии в нефтения и газовия сектор

Новите правила допринасят за целта на ЕС да бъде въглеродно неутрален до 2050 г., посочиха от ЕП. Сега законодателството трябва да бъде прието и от страните членки на ЕС, преди да влезе в сила, предава БТА.

Водещи новини

Още новини