Шефът на ЕСО: Трябва да се обърне внимание на производството на водород - това е технологията на бъдещето

БНТ
share

Пазарът на електрическа енергия е този, който определя необходимостта от това да имаме по-конкуретна електрическа енергия. Когато извън нашата страна енергията е с по-ниска цена, е съвсем нормално тя да бъде внесена и потребена от българите. Това каза в интервю за БНТ изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Не бих казал, че е мит, че България е голям износител на енергия. През рекордната 2022 г. имаме над 13,5 милиона изнесени MWh ел. енергия. През 2023 г. от страната са изнесени 13 милиона и 500 000 MWh и са внесени 10 милиона MWh. Салдото все още е положително с 3,5 милиона мегават часа електрическа енергия", добави той.

Цачев изрази личното си предпочитание ел. енергията, която произвеждаме, да остава тук, защото по думите му по този начин ще има по-висока добавена стойност. Шефът на ЕСО отбеляза още, че най-евтината енергия е тази, произведена от възобновяеми мощности. "Освен инвестиционните разходи, впоследствие оперативните разходи са изключително ниски. След това се нарежда енергията от ВЕИ, след това са ядрените мощности, газовите централи, поне на този етап поради ниската цена на природната газ. След това – въглищните централи, които поради голямото количество въглеродни емисии, които заплащат за всеки произведен MWh електрическа енергия, тяхната цена в момента е най-неконкурентната на пазара", добави той.

Вносът изпревари износа на електроенергия в първите седем дни на 2024 г.

Инвестициите в следващите години трябва да са насочени към възобновяеми мощности и задължително в ядрени такива, които да "дадат базовата енергия в страната и региона на Югоизточна Европа", каза Цачев. Също и в системи за съхранение.

"Трябва да се обърне внимание на производството на водород. Макар все още технология с не много създадени възможности за производство, е технологията на бъдещето, която ще даде възможност на Европа да намали до минимум зависимостта си от изкопаемите гориво", заяви още директорът на Електроенергийния системен оператор.

Водещи новини

Още новини