Пробив в БАН: България има проект за водородна станция

  • 20 декември 2023 21:38

  • 2509
  • 3
Пробив в БАН: България има проект за водородна станция
© БАН
Слушай новината Слушай новината

Българската академия на науките (БАН) представи първата водородна зарядна станция в България, част от т.нар. Полева лаборатория „Интегрирани енергийни системи“ към Центъра за компетентност „Хитмобил“.

Въпросната лаборатория ще осъществява изследвания в прединдустриален мащаб върху производството на енергия от възобновяеми източници, нейното съхранение чрез различни батерийни и водородни системи, както и отдаването ѝ за зарядни станции за електромобили и за електропреносната мрежа.

Теменужка Петкова: До 2030 г. 27,9% от енергийното потребление в България ще е на възобновяема енергия

Произведената в експерименталната полева лаборатория енергия от ВЕИ ще се съхранява както в познатите технологии (оловни акумулатори, литиеви батерии и суперкондензатори), така и в иновативни технологични решения като проточни батерии и инерциални системи с маховик, а също и под формата на зелен водород, получен чрез електролиза на вода.

По този начин ЦК „Хитмобил“ поставя началото на инфраструктурата за зареждане на водородни транспортни средства в България. Производството на водород се осъществява с електролизьор с капацитет 8 килограма на денонощие. Произведеният на място водород постъпва директно във водородната зарядна станция, където се компресира до необходимото налягане за осъществяване на зареждането, пише "Нова телевизия".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2509 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.21 | 04:10

2
Това са същите, които с парите от предния проект си купиха една тойота мирай с горивни клетки, караха я от софия до благоевград и обявиха "голям успех, България показа, че автомобил може да се движи с водород". Еми, може, да, като си я купиш с пари от данъци, всичко може.

2023.12.21 | 09:14

3
axaxa, бан изобретил тойота от магазина

2023.12.21 | 00:39

1
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини