Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

  • 17 юни 2024 15:47

  • 314
  • 0
Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия
© МЕ

Развитието на водородните технологии в енергетиката ще дадат отговор на предизвикателствата, свързани с климатичните промени. Приложението им ще осигури надеждна, достъпна и чиста енергия в бъдещето. Това каза министърът на енергетиката Владимир МалиновВладимир МалиновВладимир Малинов е назначен за министър на енергетиката в служебния кабинет с премиер в началото на дните на водородната електромобилност в България.

Събитието е част от европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа, съобщават от пресцентъра на министерството на енергетиката.

„Енергийният сектор е поставен в нов контекст – изискванията за опазване на околната среда и справяне с климатичните промени, воатилният пазар на електроенергия, както и войната в Украйна. Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение“, каза министър Малинов.

Вече работи първата в България и региона водородна зарядна станция

Той припомни, че българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД работи по няколко различни проекта в сферата на водорода, с които ще се осигурят нови перспективи за българския енергиен сектор. "Булгартрансгаз", съвместно с оператора на Гърция, разработиха проект за изграждане на инфраструктура за пренос на водород от Гърция към България, който в бъдеще ще се разшири към Румъния. Той е включен в списъка на проектите от общ интерес на ЕК и разчитаме да получи финансиране“, подчерта Малинов.

„Разработваме и пилотен проект, който ще се реализира в подземното газово хранилище „Чирен“ и ще позволи използване на зелен водород за собствени нужди“, допълни енергийният министър.

Министър Малинов изрази увереност, че в страната ни водородните технологии ще продължат да се развиват, за да се наложи като чиста и достъпна енергия.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини