Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа

  • 14 декември 2023 17:28

  • 1944
  • 7
Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа. Този проект е значим за позиционирането на България като място за иновации. Работим активно, за да привличаме стратегически инвеститори, които да подкрепят развиването на нови технологии, на сектори с висока добавена стойност, в основата на които са хората и талантът на България.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни на работна среща с кмета на Стара Загора Живко ТодоровЖивко ТодоровЖивко Тодоров е роден на 21 септември 1981 г. в гр. Стара Загора, България. Завършва ГПЧЕ „Ромен, областния управител Ива Радева, заместник-кметовете Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев, зам.-ректорите на Тракийския университет доц. Емил Славов и проф. Дарина Заимова и изпълнителния директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев.

Тракийският университет е координатор на проекта „Захир“, по който ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България. На срещата проф. Заимова съобщи, че днес с Европейската комисия са подписали договора за половината от финансирането по проекта в размер на 16 млн. лв. Министерство на иновациите и растежа ще осигури още 16 млн. лв. по Програмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. 

Министър Стойчева: Космическият сектор е стратегически актив, който дава нови възможности за предприятията

На срещата в общината бяха обсъдени и мерките за привличане на инвеститори в региона на Стара Загора. Министърът припомни, че белгийската компания „ABEE“ заяви инвестиционно намерение да инвестира над 1 млрд. евро в три мащабни проекта в Стара Загора, Бургас и Пловдив. В Стара Загора се планира да се изгради завод за производство на ново поколение батерии за автомобилната индустрия, съобщиха от пресцентъра на МИР. 

По-рано през деня министър Стойчева присъства на откриването на възстановения планетариум и кабинет „Космически пътешествия в пространството и времето” в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“. В кабинета ще се осъществяват компютърни симулации на операции в космоса и пътешествия в пространството и времето. „Сред отговорностите на Министерството на иновациите и растежа са космическите технологии и изследвания. Затова за нас е безкрайно удоволствие да видим подобни примери, които изграждат духа на въображението и насърчават развитието на творческото мислене и стремежа на хората да покоряват света. Едно от първите ни действия в министерството бе да засилим включването на България в европейски мащаб като коопериращ член на Европейската космическа агенция. Имаме стартирани 44 проекта на стойност над 8 млн. евро от участвали 127. България стана 32-та страна, която се присъедини към Споразуменията „Артемида“ на НАСА за мирно изследване на Космоса“, каза министърът. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1944 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Усрайна е гомнечиц

2023.12.15 | 13:15

7
Стара Загора загива от 2013 до сега са намалели с 40000 души! Приказките на няколко герберски пауна са пълни глупости!
хахаха

2023.12.14 | 19:13

6
Пак ще сме сметището на Европа
хахаха

2023.12.14 | 19:13

5
Лакомия за едни пари. Абе вие нормални ли сте, ако е много хубаво на нас ли ще го оставят да го направим ?
Иван

2023.12.14 | 18:54

4
Стара Загора не е долина

2023.12.14 | 18:50

3
Ей, тоя каунь Красимир Вълчев драпа всичко да завлече при заралиите. Даже натиска ВУЗ-овете да работят за измисления Тракийски университет.
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.12.14 | 18:14

2
ВОДОРОДЪТ Е ЛЕК ГАЗ, НЕ СЕ СЪБИРА В ДОЛИНИ, НЕГРАМОТНА ПАТКО.

2023.12.14 | 18:07

1
НАПРАВО ЩЕ ИЗЛЕТЯТ В КОСМОСА

Добави коментар

Водещи новини