Стрелба в еврейско девическо училище в Торонто

Pixabay
share

Отново стрелба по еврейското девическо училище в канaдския град Торонто. Инцидентът е станал по време на най-свещения празник в еврейския календар - Йом Кипур, съобщиха от полицията. За щастие сградата е била празна и няма данни за ранени.

Около 4 ч. сутринта в събота в полицията в Торонто е получен сигнал за разбит прозорец в началното училище за момичета „Бай Шая Мушка“, съобщи инспектор Пол Кравчик, цитиран от CBC.

При по-нататъшното разследване полицията установява, че прозорецът, заедно с други части на сградата, е бил улучен от огнестрелно оръжие.

В разследването участва отделът за престъпления, извършени от омраза. Според инсп. Пол Кравчик е особено тревожно, че инцидентът е станал на един от най-свещените дни в еврейския календар.

Двама убити и четирима ранени при стрелба в училище в щата Джорджия

В социалните мрежи премиерът Джъстин Трюдо написа, че „aнтисемитизмът е отвратителна и опасна форма на омраза“.

През последните няколко седмици полицията е увеличила присъствието си в еврейските квартали. 

Стрелба срещу същото начално училище имаше и през май. Тогава неизвестни отново стреляха по сградата рано сутринта в събота. Членове на общността и политици организираха митинг, на който осъдиха омразата и антисемитизма.

Днес полицейският инспектор Кравчик потвърди, че не са извършени арести във връзка с инцидента през май. Полицията е взела решение да увеличи присъствието си около училището.

Водещи новини

Още новини