Размирици в Лисабон, след като полицията застреля чернокож мъж

  • 23 октомври 2024 14:23

  • 322
  • 0
Размирици в Лисабон, след като полицията застреля чернокож мъж
© gettyimages

Две нощи на безредици разтърсиха покрайнините на португалската столица Лисабон, съобщава "Ройтерс".

Бяха подпалени автобуси, боклуци и хвърлени камъни.

До размириците се стигна след фатална полицейска стрелба по чернокож мъж.

Те започнаха в мултикултурен квартал на лисабонското предградие Амадора, след като 43-годишен мъж беше застрелян от полицията в ранните часове в понеделник.

Медиите съобщиха, че около 30 души са излезли на улицата в понеделник вечерта. Не е ясно колко са излезли през втората вечер, пише news.bg.

Трима застреляни в Лисабон

Трима души са задържани, а двама полицаи и други двама са ранени. Била е изпратена полиция за борба с безредиците, а пожарникарите са потушили запаления огън.

Според изявление на полицията жертвата на стрелбата избягала и катастрофирала с кола, след като е видяла полицейски автомобил. Когато полицаите се приближили, мъжът се опитал да ги нападне с острие и бил прострелян, след което издъхнал в болницата.

Някои жители обвиниха полицията в използване на прекомерна сила. Правозащитната група "СОС Расизъм" (SOS Racismo) посочи, че мъжът се е присъединил към дълъг списък с чернокожи хора, убити от полицията.

Органите на реда съобщават, че ще разследват дали е била използвана прекомерна сила, а министърът на вътрешните работи Маргарида Бласко увери, че ще бъдат положени всички усилия, за да бъдат изправени бунтовниците пред съда.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
322 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини