Проф. Рачев: Преди 200 години „Милтън“ щеше да удави само два крокодила

Gettyimages
share

Само допреди 48 часа ураганът „Милтън“ се замогна до пета категория, която е най-висшата категория. Той падна до втора категория – пак е много опасен, защото се движи към гъстонаселен район. Поривите на вятърът достигат до 150 – 160 километра в час. Флорида е с със средна надморска височина 30 метра, само за три часа в Сейнт Питърсбърг са паднали 130 литра дъжд за няколко часа. Тази вода няма къде да се отчете и това опасността. Това заяви пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„Много е добре, че се взимат превантивни мерки. За щастие „Милтън“ загуби част от структурата си и леко се движи към Орландо. Все пак е опасно“, посочи още Рачев.

Заплашена ли е Европа от ураган с мощта на "Милтън" в САЩ?

„Обикновено, когато ураган се зароди близко до Мексико, продължава на север. А този път тръгна директно на изток, което е много рядко срещано явление. Колкото повече е дъждът, толкова по-силен е урагана. Трябва да е топла и морската повърхност. Такъв един циклон продължава от пет до осем дни“, обясни климатологът.

Според Американския център за изследване на ураганите няма сериозни доводи за увеличаване на броя и силата на ураганите.

„Има документи от 1550, 1600 година – по островите в Карибския басейн, когато са записвали за грандиозни тропични циклони. Но по-високите температури, по-топлият океан, по-силното изпарение, влагата във въздуха – довеждат до повече сила във високите слоеве на атмосферата. Преди 200 години, ако „Милтън“ беше минал по този път, щеше да удави само два крокодила“, заяви Рачев.Той припомни, че пораженията от урагана „Хелън“ още не са извозени.

„Националната гвардия помогна с 600 самосвала, за да извози боклуците. Опасно е, защото всякакви парчета, които се откъснат и летят във въздуха се превръщат в машина за убиване, тъй като вятърът ги носи с 150 километра в час. Всичко, което лети, може да те отнесе", заяви Рачев.

Водещи новини

Още новини