Доналд Тръмп нарече съдебните дела срещу него лов на вещици

Getty images (архив)
share

Шестдесет дни преди президентските избори в САЩ Доналд Тръмп, който е кандидатът на Републиканската партия, свика пресконференция в емблематичния небостъргач Тръмп тауър в Ню Йорк. Пред журналистите обаче той се спря по-скоро върху съдебните си проблеми, отколкото върху стратегията си срещу съперничката си от Демократическата партия Камала Харис, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Пред представителите на медиите Тръмп припомни за процесите срещу него и ги определи като лов на вещици. Тръмп разкритикува адвокатите си, като каза, че те са го разочаровали с работата си.

Едва след 40 минути на тирада, посветена на съдебните му неволи, републиканецът започна да говори за съперничката си Харис и увери, че е начело на допитванията до общественото доверие.

Тръмп: Спечели ли Харис - няма да има Израел

По-късно днес Тръмп се отправи към Северна Каролина, един от ключовите за президентската надпревара щати, в който изпращането на първите бюлетини за гласуване по пощата беше отложено със съдебно решение. В Северна Каролина Тръмп ще говори през влиятелен полицейски синдикат.

Днес стана и ясно, че по едно от делата, по което вината на Тръмп беше призната през май - това за счетоводни нарушения - присъдата ще бъде произнесена на 26 ноември след президентските избори. Първоначално присъдата трябваше да бъде произнесена през настоящия месец.

В края на исторически процес - първия наказателен процес срещу бивш президент на САЩ -  Доналд Тръмп беше признат за виновен в края на май по 34 обвинения във фалшифициране на счетоводни документи, с които е искал да прикрие плащане от 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниълс непосредствено преди победата си на президентските избори през 2016 г. Плащането е трябвало да купи мълчанието ѝ относно  сексуална връзка, която тя твърди, че е имала с Тръмп през 2006 г. Тръмп и Даниълс отричат да са имали такива отношения.

Срещу Доналд Тръмп са повдигнати наказателни обвинения по три други дела, но преди президентските избори няма да има други съдебни заседания.
       
Решението за отлагане на произнасянето на присъдата по случая с порно актрисата означава, че американските избиратели няма да знаят  каква е тя, когато отидат до урните или гласуват по пощата.

Теоретично максималното наказание за Доналд Тръмп по делото за укритите плащания е затвор, но много експерти смятат, че е по-вероятно съдията по случая да постанови алтернативна присъда, например пробация.

 

 

Водещи новини

Още новини