Тръмп има шанс да спечели най-големия дял от еврейския вот за всички времена

Getty Images, архив
share

Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп може да получи подкрепата на рекорден брой американски евреи на президентските избори в страната, съобщава вестник New York Post, позовавайки се на социолога от Републиканската партия Джон Маклафлин.

"Президентът Тръмп има шанс да спечели най-големия дял от еврейския вот за всички времена“, коментира Маклафлин пред вестника.

Позовавайки се на източници от кампанията на Тръмп и някои политици, изданието подчертава, че увеличаването на подкрепата за Републиканската партия сред евреите се свързва с "отвращение на избирателите поради нарастващия антисемитизъм и враждебността на крайнолевите демократи към Израел“.

Джо Байдън: Ще агитирам за Камала навсякъде

Според вестника, около 70% от евреите традиционно гласуват за Демократическата партия, докато републиканците получават не повече от 30% от гласовете им. Тази година обаче Маклафлин очаква подкрепата на евреите за Тръмп да се увеличи, особено в щати като Пенсилвания, Мичиган, Невада, Аризона и Джорджия, както и в части от Ню Йорк, които са дом на най-големите еврейски общности в страната.

Според New York Post дори малка промяна в разпределението на гласовете може да повлияе на Избирателната колегия и да промени изхода от президентската надпревара. Така през 2020 година настоящият президент на САЩ Джо Байдън получи приблизително 3% повече гласове от Тръмп в посочените по-горе щати.

Водещи новини

Още новини