Байдън: Убийството на лидера на "Хамас" Хания не е от полза за преговорите за примирие

gettyimages
share

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че убийството на лидера на палестинската групировка „Хамас“ Исмаил Хания не е от полза за постигането на примирие във войната на Израел в Газа, предаде Ройтерс.

„Хамас“ и Иранската революционна гвардия потвърдиха смъртта на Хания, който участваше в непреки разговори с Израел чрез международно посредничество за прекратяване на огъня в Газа.

Жителите на окупираната от Израел ивица Газа се опасяват, че убийството на Хания, извършено в сряда в Техеран може да удължи войната. Техеран заяви, че убийството е станало часове, след като Хания е присъствал на церемонията по встъпване длъжност на новия ирански президент.

„Не помага“, каза късно вчера пред репортери Байдън, в отговор на въпрос за това, дали убийството на Хания е осуетило шансовете за споразумение за примирие.

Американският държавен глава също така заяви, че по-рано в същия ден е говорил директно с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Правителството на Нетаняху не е поело отговорност за ликвидирането на Хания, но заяви, че в последно време Израел е нанесъл съкрушителни удари по ирански прокси групи, включително „Хамас“ и „Хизбула“, и ще отговори със сила на всяка атака.

Съединените щати заявиха, че не са били замесени в убийството на Хания.

Настоящото кръвопролитие в продължаващия с десетилетия конфликт между Израел и Палестина започна на 7 октомври, когато палестинската ислямистка групировка „Хамас“ нападна Израел, уби 1200 души и взе около 250 заложници, по данни на Израел.

Водещи новини

Още новини