Предизборният щаб на Камала Харис събра 200 милиона долара за една седмица

Getty Images
share

Предизборният щаб на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата след обявяване на президентската ѝ кандидатура, предаде Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън обяви, че се оттегля от участие в президентските избори миналата седмица. Той веднага подкрепи кандидатурата на Харис срещу бившия президент Доналд Тръмп.

Харис си осигури подкрепата на мнозинството от делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия, което вероятно ще ѝ гарантира, че ще стане официален кандидат за президент на партията следващия месец.

Милен Керемедчиев: Сблъсъкът между Тръмп и Харис ще бъде мръсен

Байдън се оттегли от президентските изборите след неубедителното представяне в дебатите срещу Тръмп в края на юни. Той обеща да остане на президентския пост до края на мандата си на 20 януари 2025 г.

Харис е първата цветнокожа жена и първият американец от азиатски произход на поста вицепрезидент. Тя събра първите си 100 млн. долара за 36 часа след изявлението на Байдън, в което той съобщи, че я подкрепя, казаха от офиса ѝ. В началото на юли предизборният щаб на Тръмп съобщи, че е набрал 442,8 млн. долара от април до юни и разполага с 284,9 млн. долара в брой под ръка, припомня Ройтерс.

Харис „имаше една от най-добрите седмици, които сме виждали в политиката през последните 50 години“, каза съпредседателят на кампанията на вицепрезидентката Мич Ландрю по Ем Ес Ен Би Си, съобщава БТА.

Водещи новини

Още новини