Молбите за помощи при безработица в САЩ нарастват до 243 000

Getty Images/Guliver
share

Броят на американците, подали молби за помощи при безработица, се увеличава на фона на нарастване на съкращенията в САЩ през последните седмици, предаде  Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През седмицата, приключила на 13 юли, са подадени 20 000 молби повече, като броят им нараства до 243 000. През предходната седмица те бяха 223 000, обяви днес министерството на труда във Вашингтон.

За осма поредна седмица молбите за помощи при безработица в САЩ са над нивото от 220 000, посочва АП. Те се увеличават, след като през предходната отчетна седмица намаляха за първи път от над три месеца. 

Заявленията за обезщетения за безработица в САЩ намаляват

Броят на американците, получаващи традиционните обезщетения за безработица, се увеличили с приблизително 20 000 души през седмицата, приключила на 6 юли, до около 1,87 милиона души. Това е най-високо равнище, отчетено от ноември 2021 година насам. 

Молбите за помощи при безработица са косвен показател за броя на съкращенията на работници и служители. Те нарастват през последните седмици, но все още нивото им е на сравнително ниско равнище въпреки високите лихвени проценти. Те оскъпяват кредитирането, заради което се предполага, че ограничават бизнес активността на компаниите, посочват анализатори. 

Водещи новини

Още новини