След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

gettyimages
share

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред The Washington Examiner, че след покушението е пренаписал изцяло речта си, която ще произнесе на откриването на конгреса на Републиканската партия на 15 юли в Милуоки. Там той официално ще бъде номиниран за кандидат за изборите през ноември.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 64

Според Тръмп първоначалният вариант на речта е трябвало да бъде "сензационен" и "един от най-невероятните"; голяма част от акцента на речта е щял да бъде поставен върху критиката на политиката на действащия президент Джо Байдън.

"Честно казано, сега щеше да бъде съвсем различна реч", сподели политикът. Той заяви, че вместо да "разбунтува" избирателите, възнамерява да "използва историческия момент" и да ги обедини: "Това е шанс да обединим страната. На мен ми беше даден този шанс." Според Тръмп нападението срещу него на митинга в Пенсилвания изцяло е променило хода на предизборната кампания, което се признава както от републиканците, така и от демократите.

Тръмп вярва, че е избегнал смъртта, защото се е обърнал взор встрани от участниците в митинга, за да погледне екрана с данни, които е озвучавал по време на събитието. "Рядко откъсвам поглед от тълпата. Ако не бях направил това в онзи момент, днес нямаше да водим този разговор", каза той пред The Washington Examiner.

Джо Байдън призова от Овалния кабинет американците да се успокоят и смекчат риториката след стрелбата по Тръмп

Конгресмените от Републиканската партия смятат, че опитът за покушение срещу Тръмп е увеличил шансовете му да спечели изборите през ноември. Според членове на Демократическата партия въпросът за смяната на президента Джо Байдън като бъдещ кандидат засега е загубил своята актуалност, съобщава NBC. Тези дискусии се засилиха след неуспешното представяне на Байдън на дебатите в края на юни.

На митинг в град Бътлър на 13 юли 20-годишният Томас Матю Крукс откри огън с пушка. Тръмп беше ранен в дясното ухо, а двама негови поддръжници също бяха ранени. Един от участниците в събитието, 50-годишен пожарникар, загина.

Стрелецът е бил убит от служители на Сикрет сървис. Мотивите му все още не са установени. След инцидента Байдън, инструктиран да осигури пълна охрана на Тръмп, призова американците да "охладят" разгорещените политически страсти и да не превръщат политиката "в бойно поле или, не дай си Боже, в арена за убийства".

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 64

Водещи новини

Още новини