Една по-ранна ера на политическо насилие

Gettyimages/архив
share

Срелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп по време на митинг в Пенсилвания - дни преди той да приеме номинацията на Републиканската партия, припомня една по-ранна ера на политическо насилие в историята на САЩ.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 67

В три последователни изборни цикъла през 60-те и началото на 70-те години на миналия век кандидатите за президент са мишена на убийства. Двама, включително действащия президент на САЩ, са убити. А третият - тежко ранен, припомня The New York Times.

Преди нападението срещу Доналд Тръмп американската история помни най-малко 15 директни атаки срещу президенти, новоизбрани президенти и кандидати за президент. Пет от тях са довели до смърт, показват данните на Изследователската служба на Конгреса, припомня бТВ.

 

Последният подобен епизод е през 1972 г., когато губернаторът Джордж К. Уолъс от Алабама е прострелян по време на кампания в търговски център извън Вашингтон.

След стрелбата Уолъс е частично парализиран и използва инвалидна количка до смъртта си през 1998 г.

Четири години по-рано – през 1968 година, Робърт Ф. Кенеди - сенатор и бивш главен прокурор на САЩ, тъкмо е спечелил първичните избори на Демократическата партия в Калифорния. Той изнася реч за победата си в хотел в Лос Анджелис, когато е смъртоносно прострелян.

Неговият син Робърт Ф. Кенеди-младши в момента се кандидатира за президент като независим кандидат.

Президентът Джон Ф. Кенеди, по-голям брат на Робърт Ф. Кенеди, е смъртоносно прострелян от Лий Харви Осуалд, по време на посещаваше в Далас през ноември 1963 г., за да получи подкрепа за кандидатурата си за преизбиране през 1964 г.

Убийството му шокира нацията и стимулира безброй теории на конспирацията през десетилетията.

През 1975 г. има два опита за убийство срещу президента Джералд Р. Форд. Те се случват в рамките на по-малко от три седмици.

При първия Линет Фром, помощничка на известния убиец Чарлз Менсън, се опитва да стреля с пистолет по Джералд Форд, докато той върви от хотела си до Капитолия в щата Сакраменто, патронникът обаче се оказва без куршум.

17 дни по-късно Сара Джейн Мур, която е участвала в няколко леви групи, се опитва да застреля президента пред хотел в Сан Франциско. И този опит остава неуспешен, след като морски пехотинец, който стои до нея, вдига ръката ѝ, докато тя стреля.

През март 1981 г., около два месеца след встъпването си в длъжност, президентът Роналд Рейгън е прострелян и тежко ранен пред хотел във Вашингтон, окръг Колумбия, от Джон У. Хинкли-младши. Той се опитва да привлече вниманието на актрисата Джоди Фостър, след като я вижда във филма „Шофьор на такси“.  

 

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 67

Водещи новини

Още новини