Светът осъди нападението срещу Тръмп

Gettyimages/архив
share

Нападението срещу Тръмп бе осъдено от редица американски и чуждестранни политици.

Говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш осъди стрелбата срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на митинг в щата Пенсилвания, предаде БТА, цитирайки агенция Ройтерс.

Тръмп бе ранен в дясното ухо, но е добре, съобщиха той и неговият предизборен щаб. Той смята да участва в Националната конвенция на Републиканската партия на 15 юли в Милоуки, щата Уисконсин, където се очаква да бъде номиниран за кандидат на партията за 47-и президент на САЩ.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 66

Стрелба по време на митинг на Доналд Тръмп, изведоха го с кръв по ухото

„Генералният секретар недвусмислено осъжда този акт на политическо насилие. Той изпраща своите най-добри пожелания на президента Тръмп за скорошно възстановяване", заяви говорителят на ръководителя на ООН, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Самият Тръмп благодари на Сикрет сървис и на всички органи на реда за бързата им реакция при стрелбата, предаде Ройтерс.

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Тръмп изказа съболезнования на семейството на човека, който беше убит при стрелбата, както и на семейството на друг човек, който бе тежко ранен.

„Невероятно е, че такъв акт може да се случи в нашата страна“, посочи Тръмп и описа случилото се.

Нападението бе осъдено от местни политици, начело с президента Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, както и от Чък Шумър, Майк Джонсън, Мич Макконъл, Хаким Джефрис, Нанси Пелоси, Барак Обама, Джордж У. Буш, Лойд Остин, Антъни Блинкън и други.  

Британският премиер Киър Страмър бе сред първите, които реагираха след нападението, което бе осъдено също от премиера на Канада Джъстин Трюдо, от премиера на Япония Фумио Кишида, от премиера на Австралия Антъни Албанезе, от президента на Бразилия Инасио Лула да Силва и други.

Унгарският премиер Виктор Орбан също изрази днес солидарността си с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде БТА.

Всичко по темата:
Стрелбата по Доналд Тръмп 66

Водещи новини

Още новини