Половин милион имигранти биха могли да получат американско гражданство в рамките на нов план на президента Байдън

Gettyimages
share

През следващите месеци правителството на американския президент Джо Байдън ще позволи на някои брачни партньори на американски граждани без законен статут да кандидатстват за постоянно пребиваване, а в крайна сметка и за гражданство, съобщава БТА.

Според високопоставени служители на администрацията този ход може да засегне до половин милион имигранти, уточни американската информационна агенция. За да отговаря на условията, имигрантът трябва да е живял в САЩ в продължение на 10 години към 17 юни 2024 г. и да е сключил брак с американски гражданин. Ако молбата на отговарящия на условията имигрант бъде одобрена, той ще има три години, за да кандидатства за зелена карта и да получи временно разрешение за работа, като междувременно ще бъде защитен от депортиране.

Около 50 000 деца на хора, които не са граждани на САЩ, чиито родители са сключили брак с американски граждани, също биха могли да се възползват от процедурата, предаде АП, позовавайки се на анонимни държавни служители. Няма изискване от колко време двойката трябва да е женена, но след 17 юни 2024 г. никой няма право на това. Това означава, че имигрантите, които достигнат нужните 10 години престой след тази дата, няма да могат да се възползват от програмата.

Мексико разговаря с Канада за големия брой молби за убежище

Високопоставени служители на администрацията очакват процедурата да бъде отворена за кандидатстване до края на лятото.

Водещи новини

Още новини